SVETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM: NA TRGU REPUBLIKE ODRŽANA MANIFESTACIJA PODRŠKE – „SVI SMO MI RAZLIČITI – A SVI ISTI“

Povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom danas je održana tradicionalna manifestacija „Svi smo mi različiti – a svi isti“ , na Trgu republike, u kojoj je učestvovalo preko 400 mališana i vaspitača, predvođeni  Sanjom Lazović, direktorkom starogradske Predškolske ustanove „Dečji dani“. Manifestaciji podrške osobama sa autizmom, njihovim roditeljima i udruženjima su prisustvovali prof. dr Darija Kisić, ministarska za brigu o porodici i demografiju, Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad, sa saradnicima, Leontina Vukomanović, naša poznata muzička umetnica, Mirko Gojić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, kao i brojni roditelji i deca sa autizmom. Manifestacija, upriličena na centralnom gradskom trgu, šetnjom Knez Mihailovom do Biblioteke grada Beograda, gde je otvorena prodajna izložba „Svako dete je umetnik“ – slika osoba sa autizmom, organizovana je sa ciljem da se podigne svest društva, posebno dece i mladih o različitostima i da se pruži podrška osobama sa autizmom, ne samo 2. aprila, već 365 dana u godini.

„Danas je Svetski dan osoba sa autizmom. Ovom manifestacijom pružamo pomoć i podršku svim osobama sa autizmom i njihovim porodicama. Naš zajednički cilj je da razvijemo inkluzivno društvo u kome svaka osoba ima iste uslove za kvalitetan i bolji život. Opština Stari grad svojim učešćem želi da podigne svest o tome. Želim da se zahvalim svima, posebno mališanima starogradske predškolske ustanove, koji učestvujuju u ovoj, sada tradicionalnoj manifestaciji, koju će naša opština uvek podržati“, poručio je Radoslav Marjanović, predsednik Gradske opštine Stari grad.

Deca  i vaspitači iz jedanaest vrtića Predškolske ustanove „Dečji dani“, u plavim majicama, simbolično su otvorili današnju manifestaciju puštanjem u vazduh  plavih balona na Trgu republike. Tako su poslali snažnu poruku podrške osobama sa autizmom. Vesela kolona je zatim prošetala pešačkom zonom i podelila poruke vršnjaka prolaznicima na ulici  – „Svi smo mi različiti – a svi isti“ i „Prihvatite različitost, svi zaslužujemo toplu reč“.

„Ovom manifestacijom, brojnim tribinama i prodajnom izložbom trudimo se da svake godine skrenemo pažnju javnosti na socijalni položaj i status osoba sa autizmom, koje tu pažnju zaslužuju tokom cele godine, a ne samo 2. aprila. Raduje me prisustvo brojnih medija jer je to pravi način da skrenemo pažnju javnosti. Zahvalio bih se PU „Dečji dani“ i opštini Stari grad na podršci“, poručio je Mirko Gojić, predsednik Upravnog odbora Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom  i pozvao sve zainteresovane da posete izložbu, kupe slike i na taj način pomognu rad ovog udruženja. Autori slika su osobe sa autizmom kojima su mentori naših pet akademskih slikara.

Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila svake godine, podstičući države članice Ujedinjenih nacija da preduzmu mere za podizanje svesti o ljudima sa spektar autističnim poremećajem, uključujući autizam i aspergerov sindrom širom sveta. Dan je namenjen okupljanju organizacija širom sveta sa ciljem da pomognu istraživanju, dijagnozi, lečenju i prihvatanju onih koji boluju od autizma. Ovim povodom večeras će institucije i objekti u glavnom gradu biti osvetljene plavom bojom.