OPŠTINA STARI GRAD JE POVODOM SVETSKOG DANA POZORIŠTA POKLONILA STAROGRAĐANIMA BESPLATNE KARTE ZA NARODNO POZORIŠTE, ATELJE 212 I DEČJE POZORIŠTE „BOŠKO BUHA“

Opština Stari grad je još jednom pokazala da misli na svoje sugrađane. Povodom 27.marta – Svetskog dana pozorišta Starograđanima je podelila besplatne karte za predstavu „Milenijum“ Narodnog pozorišta, za monodramu „Petrijin venac“ Ateljea 212 i predstavu „Snežana i sedam patuljaka“ u Dečjem pozorištu „Boko Buha“

U prostorijama opštinskog Uslužnog centra naši sugrađani, korisnici kartice i programa „Stari grad misli na tebe“ bili su prijatno iznenađeni ovim gestom i imali su samo reči hvale za ovu opštinsku pažnju prema sugrađanima, jer kako kažu, uglavnom su sve karte za ove pozorišne predstave unapred rezervisane. Starograđanka Zoe Eshun ističe da ju je ova lepa pažnja opštine obradovala i da će u Narodno pozorište otići sa svojom ćerkom.

„Pohvalila bih našu opštinu jer misli na sugrađane. Moja ćerka i sin takođe koriste i brojne besplatne programe koje je opština pripremila za decu, od plivanja, škole sporta do edukativnih radionica. Programi su dobro osmišljeni, besplatni su i to nam puno znači“, kaže Eshun.

Sugrađanka Jasmina Kuzenko Tasković iz Dositejeve ulice je od skoro u penziji.

„Mlad sam penzioner i sada ću imati više vremena da koristim brojne opštinske programe senior centra. Pre korone sam pohađala školu slikanja. To je bilo interesantno i veoma zabavno. Želim da se zahvalim našoj opštini na pozorišnim kartama i da pohvalim ovu akciju“, poručila je gospođa Kuzenko Tasković.

Uz pohvale za ovu lepu opštinsku pažnju Jelena Pavlović, sugrađanka iz Majke Jevrosime, naglašava da joj mnogo znači ova podela karata za pozorište jer su karte unapred rezervisane, a često su gužve i veliki redovi ispred pozorišnih blagajni.

„Ovo je odlična akcija i baš sam zadovoljna. Hvala našoj opštini i ovim ljubaznim devojkama u Uslužnom centru. A što se tiče drugih programa koje je opština pripremila za nas sigurna sam da ću ih koristiti, pre svega bazen“, rekla nam je gospođa Jelena.

Podsećamo da je opština Stari grad, kao centralna gradska opština sa najviše kulturnih institucija i ustanova od nacionalnog značaja, potpisala protokole o saradnji, sa ciljem da zajedno rade na promociji naše izuzetno bogate kulturne baštine, kao i da se sugrađanima učine dostupnim raznovrsni kulturni i umetnički sadržaji. U okviru programa „Stari grad misli na tebe“ do sada je u opštinskom Uslužnom centru Starograđanima podeljeno preko 2,5 hiljade besplatnih karata za različite kulturne sadržaje, od pozorišnih do karata za raznovrsna koncertna dešavanja.

Svetski dan pozorišta  – 27. mart obeležava se širom sveta na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) od 1961. godine. Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ovog instituta (ITI) , uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima. Prvu poruku je napisao je Žan Kokto 1962. godine. Autor ovogodišnje poruke je  dramski pisac Jun Fose iz Norveške, iz koje prenosimo zaključak: 

„Rat i umetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti –  jednostavno je. Umetnost je mir“.