ZAVRŠEN ŠESTI PROGRAM STRUČNE PRAKSE OPŠTINE STARI GRAD: PRAKTIKANTIMA DODELJENJA UVERENJA, ZAHVALNICE I PREPORUKE ZA USPEŠNE POSLOVNE KARIJERE

Predsednik opštine Radoslav Marjanović, sa saradnicima, dodelio je danas 11 sertifikata praktikantkima koji su uspešno završili tromesečni program stručne prakse u organizacionim jedincama opštinske Uprave GO Stari grad. Ovo je bio šesti ciklus stručne prakse, kroz koju se tokom u protekle tri godine oko 100 studenata i diplomaca Univerziteta u Beogradu  upoznalo sa radom organizacionih jedinica starogradske Uprave i Ustanove kulture  „Parobrod“.

„Prema izveštajima mentora, rukovodilaca odeljenja i službi, poverene zadatke ste obavljali uspešno, savesno i odgovorno. U protekom periodu naša opština je širom otvorila vrata obrazovanim i mladim ljudima,  sa ciljem da kroz praktični rad steknete dodatna znanja koja će vam omogućiti da se usavršite. Nadam se da nosite pozitivna iskustva iz naše opštine“, poručio je predsednik opštine Radoslav Marjanović i naglasio da je Skupština opštine Stari grad danas usvojila Lokalni akcioni plan za mlade sa Gradske opštine Stari grad, za period 2024-2026. godinu.

Stručna praksa se pokazala kao odličan i koristan program. Ujedno, ona je i dobra poslovna šansa i preporuka za ove mlade ljude, posebno ako imamo u vidu proces prirodnog odliva stručnog kadra u držanoj upravi, a ovaj  opštinski program će se nastaviti početkom sledeće godine.

„Zato od vas očekujemo predloge, mišljenja i sugestije, jer nam je to jako važno kako bismo ovaj program unapredili i mladim ljudima, posebno pravnicima, pružili dodatnu šansu da se upoznaju sa radom opštinske i državne uprave. Drago mi je da ste i neposredno radili sa sugrađanima, što je još jedno praktično iskustvo za sve vas“, poručio je predsednik Radoslav Marjanović.

Praktikanti ističu da su tri meseca prošla brzo i dinamično, da su njihova iskustva pozitivna, posebno jer su naišli na dobar prijem kod starijih kolega koje su se trudile da im prenesu stručno znanje, da ih poduče i isprave eventualne greške u radu. Mnogi kažu, kroz osmeh, da su stekli i prave radne navike, od „ranih jutarnjih sati“. Studentkinja Fakulteta političkih nauka Ana Knežević obavljala je stručnu praksu u Uslužnom centru Službe za odnse sa javnošću.

„Stekla sam lepa iskustva, pored radne atmosfere, bilo je prijatnih i nezaboravnih kolegijalnih i prijateljskih trenutaka. Na praksi sam naučila kako funkcioniše javna uprava, uz punu podršku i pomoć mentora usavršila sam svoje fakultetsko znanje. Verujem da će mi ova praksa koristiti u daljoj karijeri i u budućnosti“, kaže Ana i dodaje da je neposredan rad sa građanima „jedno novo, nezaboravno i veliko iskustvo“.

Ana, Aleksej i Tijana

„Moj mentor je bio Krsto Blagojević, sekretar Skupštine gradske opštine. Upoznao me je sa Statutom i Poslovnikom Skupštine, sproveo kroz odeljenje, upoznao sa njegovim delokrugom rada, kao i sa radom njegovih kolega. Ova 3 meseca su za mene bila veliko iskustvo, pre svega pozitivno! Doprinela su mom ličnom  prosperitetu i napredku, a moje znanje je podignuto na stepenik više. Takođe, hteo bih da se zahvalim mom prvom mentoru Dragici Rajković“, iznosi svoje utiske Aleksej Kovačev, student Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost koji je tri meseca proveo u Odeljenju za skupštinske poslove.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Tijana Veljković praksu je obavljala u Odeljenju za društvene delaznosti, i kaže da su se mnoge aktivnosti u kojima je učestvovala pokazale kao izuzetno značajne za njen profesionalni i lični razvoj.

“Uvidela sam da je veoma važno da teorijska znanja koja stičemo tokom studija, primenimo i u  praksi, jer samo na taj način  možemo da steknemo celokupnu sliku o svemu što učimo, da dodatno nadogradimo svoje znanje i potkrepimo ga praktičnim veštinama. Imala sam pomoć i podršku svih zaposlednih u odeljenju. Uz savete mentora, uspela sam da savladam sve zadatke. Celokupno iskustvo sa prakse je pozitivno, uzbudljivo i izazovno, i da mogu ponovo da biram sigurna sam da bih odabrala isto“, poručuje mlada Kraljevčanka Tijana Veljković.

Nakon dodele sertifikata i zahvalnica predsednik Radoslav Marjanović poželeo je ovim mladim ljudima da prvo polože sve preostale ispite na fakultetima, kao i srećne novogodišnje i božićne praznike.