USKORO POČINJU RADOVI NA IZGRADNJI PODZEMNE GARAŽE U VLAJKOVIĆEVOJ ULICI

Uskoro nas očekuje početak radova na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici. Izgradnjom nove podzemne garaže, koja će imati 284 novih parking doprineće se rešavanju jednog od najvećih problema opštine Stari grad – nedostatak parking mesta.

„Početku radova na izgradnji podzemne garaže prethodi sprovođenje jednog od najznačajnih arheoloških istraživanja na području Starog grada posle više od 50 godina koje sam danas imao prilike da obiđem. Istraživanje sprovodi Muzej grada Beograda kako bi se arheološki nalazi sa prostora na kome će biti izgrađena nova podzemna garaža preselili u prostor Muzeja, gde će biti tretirani u idealnim uslovima čuvanja i potom izloženi za javnost. Na ovaj način, imamo priliku da dodatno istražimo našu istoriju na koju smo ponosni i još više obogatimo zbirku Muzeja grada Beograda“, rekao je predsednik opštine Radoslav Marjanović prilikom obilaska lokacije, koja u arheološkom slislu, pripada delu jugoistočne nekropole koja počinje kod Trga republike i završava se kod Vukovog spomenika. Veća istraživanja rađena su početkom devedesetih godina kada je Zavod za zaštitu spomenika kulture nadgledao radove toplifikacije u Kosovskoj ulici.

Koliko je projekat izgradnje podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici važan za Stari grad najbolje govori podtak da će broj novih parking mesta u podzemnoj garaži biti jednak ukupnom broju parking mesta koliko ih danas  ima u Kosovskoj, Majke Jevrosime, Kondinoj, Vlajkovićevoj i delu Palmotićeve ulice.
„Izgradnjom podzemne garaže drastično će se smanjiti vreme koje gubimo i kilometre koje prelazimo tražeći slobodno parking mesto“, rekao je predsednik Radoslav Marjanović i naglasio da projekat izgradnje podzemne garaže podrazumeva i izgradnju potpuno novog parka u Vlajkovićevoj ulici, sa novim pešačkim stazama, parkovskim mobilijarom prilagođenim za bezbedno igranje dece, kao i novu sadnju različitih sadnica i drveća čime će park dobiti potpuno novi izgled i više zelenila.

„Prostor će estetski i funkcionalno biti pravo mesto za uživanje i odmor Starograđana, a sa druge strane, uklanjanjem otvorenog javnog parkinga između parka i Skupštine biće omogućeno uređenje prilaza Narodnoj skupštini, kao jednom od najvažnijih i najreprezentativnijih istorijskih objekata u gradu, spomenika kulture od izuzetnog značaja i jedne od najposećenijih turističkih znamenitosti“, poručio je Radoslav Marjanović, predsednik opštine Stari grad.