УСКОРО ПОЧИЊУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ У ВЛАЈКОВИЋЕВОЈ УЛИЦИ

Ускоро нас очекује почетак радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици. Изградњом нове подземне гараже, која ће имати 284 нових паркинг допринеће се решавању једног од највећих проблема општине Стари град – недостатак паркинг места.

„Почетку радова на изградњи подземне гараже претходи спровођење једног од најзначајних археолошких истраживања на подручју Старог града после више од 50 година које сам данас имао прилике да обиђем. Истраживање спроводи Музеј града Београда како би се археолошки налази са простора на коме ће бити изграђена нова подземна гаража преселили у простор Музеја, где ће бити третирани у идеалним условима чувања и потом изложени за јавност. На овај начин, имамо прилику да додатно истражимо нашу историју на коју смо поносни и још више обогатимо збирку Музеја града Београда“, рекао је председник општине Радослав Марјановић приликом обиласка локације, која у археолошком слислу, припада делу југоисточне некрополе која почиње код Трга републике и завршава се код Вуковог споменика. Већа истраживања рађена су почетком деведесетих година када је Завод за заштиту споменика културе надгледао радове топлификације у Косовској улици.

Колико је пројекат изградње подземне гараже у Влајковићевој улици важан за Стари град најбоље говори подтак да ће број нових паркинг места у подземној гаражи бити једнак укупном броју паркинг места колико их данас  има у Косовској, Мајке Јевросиме, Кондиној, Влајковићевој и делу Палмотићеве улице.
„Изградњом подземне гараже драстично ће се смањити време које губимо и километре које прелазимо тражећи слободно паркинг место“, рекао је председник Радослав Марјановић и нагласио да пројекат изградње подземне гараже подразумева и изградњу потпуно новог парка у Влајковићевој улици, са новим пешачким стазама, парковским мобилијаром прилагођеним за безбедно играње деце, као и нову садњу различитих садница и дрвећа чиме ће парк добити потпуно нови изглед и више зеленила.

„Простор ће естетски и функционално бити право место за уживање и одмор Старограђана, а са друге стране, уклањањем отвореног јавног паркинга између парка и Скупштине биће омогућено уређење прилаза Народној скупштини, као једном од најважнијих и најрепрезентативнијих историјских објеката у граду, споменика културе од изузетног значаја и једне од најпосећенијих туристичких знаменитости“, поручио је Радослав Марјановић, председник општине Стари град.