OPŠTINA STARI GRAD IZDVOJILA 55 MILIONA DINARA ZA OBNOVU I UREĐENJE ŠKOLSKIH DVORIŠTA, VIDEO NADZOR I DRUGE PROJEKTE U STAROGRADSKIM OSNOVNIM ŠKOLAMA

Gradska opština Stari grad kontinuirano pomaže i ulaže sredstva u održavanje osnovnih i srednjih škola kako bi se na najbolji način unapredio ambijent u kome se obrazuju generacije učenika. U prethodne dve godine, iz budžeta je izdvojeno 55 miliona dinara za održavanje svih starogradskih školskih zgrada i dvorišta.

Kompletna rekonstrukcija dvorišta u OŠ „Braća Baruh“

Najveću investiciju  iz budžeta dobila je OŠ „Braća Baruh“ u vrednosti od skoro 12 miliona dinara. Kroz dve faze radova, urađena je rekonstrukcija i kompletno asfaltiranje dvorišta škole, kao i postavljanje novih ivičnjaka, uređene zelenih površina i zamenu atmosferske kanalizacije. Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović je prilikom obilaska dvorišta, izrazio zadovoljstvo što su učenici, ali i svi građani ovog dela Starog grada dobili potpuno obnovljene terene na kojima mogu da se bave rekreacijom, a učenici da provode svoje vreme tokom boravka u školi, i tom prilikom podsetio sugrađane „da neke škole decenijama nisu bile uređivane i da je takvoj praksi došao kraj!”.

„Osnovna škola „Skadarlija” je samo jedanput obnovljena od svoje izgradnje. Mi smo posle više decenija sredili deo dvorišta“, rekao je Marjanović naglašavajući da će opština Stari grad i u buduće nastaviti da bude značajan partner starogradskih škola i most ka gradskim i republičkim institucijama jer je obrazovanje prioritet u njenom radu. Zahvaljujući sekretarijatu za obrazovanje, na inicijativu naše opštine, OŠ „Braća Baruh“ je dobila nedostajući Plan o proceni rizika i protivpožarnoj zaštiti, a zamenu rasvete i krečenje uradila je sama.

Renovirano dvorište i toplije učionice u „Drinki“

U OŠ „Drinka Pavlović“, u fiskulturnom krilu zgrade, opština je finansirala renoviranje hodnika i dve svlačionice, kao i zamenu starih vodovodnih cevi, električnih instalacija i sanitarnih čvorova. Ugrađeni su novi ventili na svim radijatorima, umesto dotrajalih koji nisu menjani od izgradnje škole. Učenici „Drinke“ su dobili toplije učionice za rad i učenje, a škola se rešila gubitka toplotne energije i nepotrebnih troškova, pa su sopstvenim sredstvima uredili dvorište i okrečili prostorije. Zahvaljujući Gradskoj opštini Stari grad, od 2023. godine, škola u Kosovskoj ulici  je bogatija  i za renovirano veliko školsko dvorište, sa novom asfaltnom podlogom.  Reč je o dvorištu iza škole koje koriste , ne samo učenici tokom fizičkog vaspitanja, već i sugrađani koji sa svojom decom provode slobodno vreme na tom prostoru.

Novi video-nadzor u „Alasu“

OŠ „Mihajlo Petrović Alas“ je od opštine dobila nov video-nadzor. Koliko je značajan za bezbednost kolektiva i imovine ne treba posebno naglašavati. Računarsku opremu i nameštaj je obezbedio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu. Sanirane su i zamenjene dotrajale podne keramičke pločice u hodniku škole, a  deo školskog dvorišta je rekonstruisan.

Kompjuterska oprema vredna 2,4 miliona u „Skadarliji“

U najstarijoj školi u Srbiji „Kralj Petar Prvi“ opština je renovirala svečanu salu zgrade, koja je pod zaštitom. Takođe, opštinskim sredstvima je asfaltirano i veliko školsko dvorište objekta škole u Ulici Maršala Birjuzova. U OŠ „Skadarlija“ urađena je postavka laminata u tri učionice i arhivi, kao i hitna intervencija na kanalizacionoj mreži. Takođe, zahvaljujući saradnji naše opštine i gradskog Sekretarijata za obrazovanje ova škola je opremljena novom kompjuterskom opremom vrednom oko 2,4 miliona dinara.  Kroz dodatnu opštinsku investiciju od četiri miliona dinara u „Skadarliji” je takođe preuređeno školsko dvorište, kao i postavka  novog video-nadzora.

Okrečene učionice u OŠ „Dragan Kovačević“

U Osnovnoj školi za zaštitu vida „Dragan Kovačević“ opština je finansirano krečenje i obnovu 10 učionica, a kolektiv je te poslove nastavio u još 12 učionica sopstvenim sredstvima. Takođe, u školi je sanirana kišna kanalizacija koja je podrazumevala zamenu starih oluka glavne zgrade.

Novi nameštaj za OŠ „Vuk Karadžić“

OŠ „Vuk Karadžić“ je zahvaljujući opštini Stari grad dobila novi školski nameštaj za dve učionice, novi parket i podne obloge u nekoliko učionica, kao i novi sistem video-nadzora. Vrednost svih radova iznosila je 4 miliona dinara. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je revitalizovao deo dvorišta, koje je sadnjom dobilo i novo drveće.

Pored ovih investicija, zahvaljujući inicijativi predsednika Radoslava Marjanovića,  sve učionice osnovnih škola u kojima borave đaci od prvog do četvrtog razreda opremljene su prečišćivačima vazduha, a uskoro će ih dobiti i one u kojima uče osnovci starijih razreda.