ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ИЗДВОЈИЛА 55 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ОБНОВУ И УРЕЂЕЊЕ ШКОЛСКИХ ДВОРИШТА, ВИДЕО НАДЗОР И ДРУГЕ ПРОЈЕКТЕ У СТАРОГРАДСКИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Градска општина Стари град континуирано помаже и улаже средства у одржавање основних и средњих школа како би се на најбољи начин унапредио амбијент у коме се образују генерације ученика. У претходне две године, из буџета је издвојено 55 милиона динара за одржавање свих староградских школских зграда и дворишта.

Комплетна реконструкција дворишта у ОШ „Браћа Барух“

Највећу инвестицију  из буџета добила је ОШ „Браћа Барух“ у вредности од скоро 12 милиона динара. Кроз две фазе радова, урађена је реконструкција и комплетно асфалтирање дворишта школе, као и постављање нових ивичњака, уређене зелених површина и замену атмосферске канализације. Председник општине Стари град Радослав Марјановић је приликом обиласка дворишта, изразио задовољство што су ученици, али и сви грађани овог дела Старог града добили потпуно обновљене терене на којима могу да се баве рекреацијом, а ученици да проводе своје време током боравка у школи, и том приликом подсетио суграђане „да неке школе деценијама нису биле уређиване и да је таквој пракси дошао крај!”.

„Основна школа „Скадарлија” је само једанпут обновљена од своје изградње. Ми смо после више деценија средили део дворишта“, рекао је Марјановић наглашавајући да ће општина Стари град и у будуће наставити да буде значајан партнер староградских школа и мост ка градским и републичким институцијама јер је образовање приоритет у њеном раду. Захваљујући секретаријату за образовање, на иницијативу наше општине, ОШ „Браћа Барух“ је добила недостајући План о процени ризика и противпожарној заштити, а замену расвете и кречење урадила је сама.

Реновирано двориште и топлије учионице у „Дринки“

У ОШ „Дринка Павловић“, у фискултурном крилу зграде, општина је финансирала реновирање ходника и две свлачионице, као и замену старих водоводних цеви, електричних инсталација и санитарних чворова. Уграђени су нови вентили на свим радијаторима, уместо дотрајалих који нису мењани од изградње школе. Ученици „Дринке“ су добили топлије учионице за рад и учење, а школа се решила губитка топлотне енергије и непотребних трошкова, па су сопственим средствима уредили двориште и окречили просторије. Захваљујући Градској општини Стари град, од 2023. године, школа у Косовској улици  је богатија  и за реновирано велико школско двориште, са новом асфалтном подлогом.  Реч је о дворишту иза школе које користе , не само ученици током физичког васпитања, већ и суграђани који са својом децом проводе слободно време на том простору.

Нови видео-надзор у „Аласу“

ОШ „Михајло Петровић Алас“ је од општине добила нов видео-надзор. Колико је значајан за безбедност колектива и имовине не треба посебно наглашавaти. Рачунарску опрему и намештај је обезбедио Секретaријат за образовање и дечју заштиту. Саниране су и замењене дотрајале подне керамичке плочице у ходнику школе, a  део школског дворишта је реконструисан.

Компјутерска опрема вредна 2,4 милиона у „Скадарлији“

У најстаријој школи у Србији „Краљ Петар Први“ општина је реновирала свечану салу зграде, која је под заштитом. Такође, општинским средствима је асфалтирано и велико школско двориште објекта школе у Улици Маршала Бирјузова. У ОШ „Скадарлија“ урађена је поставка ламината у три учионице и архиви, као и хитна интервенција на канализационој мрежи. Такође, захваљујући сарадњи наше општине и градског Секретаријата за образовање ова школа је опремљена новом компјутерском опремом вредном око 2,4 милиона динара.  Кроз додатну општинску инвестицију од четири милиона динара у „Скадарлији” је такође преуређено школско двориште, као и поставка  новог видео-надзора.

Окречене учионице у ОШ „Драган Ковачевић“

У Основној школи за заштиту вида „Драган Ковачевић“ општина је финансирано кречење и обнову 10 учионица, а колектив је те послове наставио у још 12 учионица сопственим средствима. Такође, у школи је санирана кишна канализација која је подразумевала замену старих олука главне зграде.

Нови намештај за ОШ „Вук Караџић“

ОШ „Вук Караџић“ је захваљујући општини Стари град добила нови школски намештај за две учионице, нови паркет и подне облоге у неколико учионица, као и нови систем видео-надзора. Вредност свих радова износила је 4 милиона динара. Секретаријат за заштиту животне средине је ревитализовао део дворишта, које је садњом добило и ново дрвеће.

Поред ових инвестиција, захваљујући иницијативи председника Радослава Марјановића,  све учионице основних школа у којима бораве ђаци од првог до четвртог разреда опремљене су пречишћивачима ваздуха, а ускоро ће их добити и оне у којима уче основци старијих разреда.