ZAVRŠENO OTVORENO DEČJE PRVENSTVO U ŠAHU

Povodom Univerzalnog dana dece, Gradska opština Stari grad organizovala je 20. novembra Otvoreno dečje prvenstvo u šahu, u foajeu ispred Svečane sale dok je stručni deo održan u sali. Učestvovalo je oko 30 takmičara, učenika osnovnih škola sa teritorije opštine Stari grad, uključujući i decu iz dnevnog boravka osoba sa posebnim potrebama i decu predškolskog uzrasta. Takmičenje je otvorila Mirjana Božidarević, predsednica opštine a klub mladih matematičara „Arhimedes“ održao je prigodnu prezentaciju kroz rešavanje šahovskih problema a u okviru ove manifestacije, Nikola Karaklajić šahovski pedagog, održao je kraće predavanje na temu povezanosti šaha i matematike.

Pobednicima su dodeljeni pehari i diplome. Nagrade su uručili Risto Raco, član Opštinskog veća Starog grada i Danica Džodan, pomoćnik sekretara za sport i omladinu grada Beograda.

U uzrastu od I do IV razreda, najbolji su bili: 1. Darko Sveško (OŠ Vuk Karadžić), 2. Dimitrije Novaković(OŠ Kralj Petar Prvi) 3. Petar Nedeljković (Kralj Petar Prvi). Među onim starijima (od V do VIII razreda) najuspešniji su bili: 1. Milica Mandić (OŠ Kralj Petar Prvi), 2. Miloš Resnik (OŠ Drinka Pavlović i 3. Bogdan Bakarec (OŠ Skadarlija).

U okviru ove manifestacije održan je i likovni konkurs na temu „Volim šah“ a najbolje su bile Jovana Milošević, Đurđa Radosavljević i Iva Kovačević (sve iz OŠ Drinka Pavlović).

Organizaciju ovog takmičenja omogućili su Gradska opština Stari grad,

Sportski savez Starog grada i Organizacija „Prijatelji dece Starog grada“, uz pomoć Beogradskog sajma i restorana-picerije „Orao“.

Takmičenje je tehnički sproveo i koordinirao šahovski trener Zoran Andrić čiji učenici su od prvih šest, osvojili čak pet mesta.