APARAT ZA BOLNICU „SVETI SAVA“

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ je zdravstvena ustanova koja se bavi prevencijom i lečenjem posledica moždanog udara. Opština Stari grad uputila je ovoj instituciji donaciju od 1.095.442,00 dinara namenjenu kupovini sistema za bronhijalnu aspiraciju vakumom, kao i sistema za terapiju kiseonikom.

-Moždani udar je prvi na mestu uzroka smrtnosti kod žena, a drugi kod muškaraca“- kaže dr Ranka Todorović pomoćnik direktora bolnice. Prema njenim rečima, kroz ovu ustanovu koja ima 250 kreveta, godišnje se zbrine oko 9 000 pacijenata a tri puta više se pregleda.

-Na prvom spratu bolnice gde se nalazi intenzivna nega ima 30 postelja a iznad 13 kreveta napravili smo šinski sistem za bronhijalnu aspiraciju vakumom, kao i sistem za terapiju kiseonikom. Na drugom spratu na kome se nalazi 100 postelja za najteže bolesnike, sada ćemo zahvaljujući donacijom opštine Stari grad oformiti manju intenzivnu negu koja broji devet postelja, iznad kojih ćemo postaviti sistem za bronhijalnu aspiraciju vakumom, kao i sistem za terapiju kiseonikom“- ističe dr Todorović.