VOLONTIRAĆEMO DOKLE GOD JE POTREBNO

Više od 50 mladih volonetra iz Volonterskog servisa GO Stari grad, studenata i učenika, počev od 16. maja, aktivno se uključilo u distribuciju i raspodelu pomoći za ugrožene i evakuisane od poplava, koju organizuje opština Stari grad. Svakodnevno, u hodniku ispred velike sale, ali i po spratovima, pomoć se prikuplja, razvrstava i vozilima šalje na ugrožena područja, uglavnom u unutrašnjosti: Krupanj, Obrenovac, Smederevsku Palanku, Ub, Ljuboviju… Gerontološki centar na Bežanojskoj kosi… Svi uglas poručuju da će volontirati dokle god to situacija u zemlji bude nalagala.

Jedna od onih koji su se najviše istakli na ovom posluje je Jelena Marinković, studentkinja Saobraćajnog fakulteta. Za ovu akciju prijavila se preko opštinske Kacelarije za mlade.
– Pomoć stiže sa svih strana. Sortiramo odeću i obuću, pravimo higijenske pakete. Ugroženi građani su i lično uzimali pomoć. Dolazile su nam cele porodice iz Obrenovca – rekla nam je Jelena. Prema njenim rečima ovih dana bilo je i emotivnih situacija i suza. Od onih lepih sutacija, veoma je bio dirljiv dolazak dece iz doma za nezbrinutu decu koji su doneli slatkiše za svoje evakuisane vršnjake.

Maturant OŠ “Stari grad” Nikola Lazić postao je volonter u petak 16. maja uveče, kada se posle pripremne nastave iz srpskog jezika, koja se odvija u velikoj sali opštine Stari grad, pridružio grupi mladih koja je primala i razvrstavala humanitarnu pomoć ispred sale. Nikola se već četiri dana neumorno trudi da pomoć stigne u prave ruke.

– Drago mi je što pomažem ljudima, a drago mi je i što sam ovde upoznao divne ljude. Osećam da smo kao jedna porodica koja je pomogla svima kojima je to bilo potrebno. Bilo mi je teško kada su ljudi iz Obrenovca i sami dolazili u opštinu i tražili pomoć, plakali, ali mi volonteri nismo smeli da pokažemo suze, jer sada moramo samo da idemo napred – kaže Nikola.

Nikola je pohvalio i svoje drugove iz generacije 1999, koji su se isto tako odazvali da volontiraju tokom najtežih dana kada je pomoć ugroženima bila najpotrebnija.