UZ STAROGRADSKU KARTICU BESPLATNA POSETA MUZEJU JOVANA CVIJIĆA

Program besplatnih poseta aktuelnim postavkama i izložbama beogradskih muzeja opština Stari grad nastavlja posetom Muzeju Jovana Cvijića, u Ulici Jelene Ćetković 5. Starograđani će uz Starogradsku karticu imati priliku da u subotu, 23. decembra, sa početkom u 11 časova, uz stručno vođenje, obiđu kuću velikog srpskog geografa, profesora Velike škole i doživotnog predsednika Srpske kraljevske akademije.

Posle dvogodišnje rekonstrukcije, Muzej Jovana Cvijića otvoren je za posetioce u martu ove godine. Restauracijom zidnog slikarstva Dragutina Inkiostrija Medenjaka sanirana su oštećenja, očišćene i konzervirane zidne slikane površine. Urađena je konzervacija i restauracija drvenog nameštaja (kanabe, stolice, stolovi), tekstilnih predmeta (ćilimi, zavese), a konzervirani su i metalni predmeti (lusteri, bista, odlikovanja).

Muzej u Ulici Jelene Ćetković u Beogradu nalazi se u kući podignutoj 1905. godine na prostoru nekadašnje Mitropolijske bašte, a u kojoj je Cvijić živeo sve do smrti 1927. godine.

Program besplatnih poseta, uz stručno vođenje, nastao je kao plod uspešne saradnje Gradske opštine Stari grad i Muzeja grada Beograda, pod čijim okriljem radi i Muzej Jovana Cvijića.Svi zainteresovani sugrađani, koji poseduju Starogradsku karticu, mogu se prijaviti putem opštinskog Kontakt centra na telefonski broj 785-2-999.