USVOJEN BUDŽET ZA 2009. GODINU

Ovogodišnji budžet Starog grada iznosi 1.511.688.949 dinara. Odluka o budžetu doneta je na sednici Skupštine opštine 26. decembra 2008. godine, kada su utvrđene i nove cene zakupa poslovnog prostora. Najveći deo budžetskih prihoda, čak 950 miliona dinara, čine prihodi od zakupa poslovnog prostora.

Za klasičan okvir budžeta predviđeno je 707.973.00 dinara. To se, pre svega, odnosi na sredstva za plate zaposlenih u Opštinskoj upravi, socijalna davanja zaposlenima i građanima, materijalne troškove, usluge po ugovorima i finansiranje programa i akcija udruženja građana, sportskih organizacija, verskih zajednica, nevladinih i drugih humanitarnih organizacija. Ostala sredstva čine namenski deo budžeta i po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave mogu se trošiti isključivo za investiciona održavanja, nabavku i održavanje osnovnih sredstava i opreme. Najveći deo namenskih sredstava opština Stari grad izdvaja za JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“, čak 605 miliona dinara, za održavanje i opremanje predškolskih ustanova, škola i fakulteta 42 miliona, dok će se za investiciono održavanje poslovnog prostora opštine za ovu godinu utrošiti 106 milina dinara. Za kulturu u 2009. godini biće izdvojeno 24 miliona a za ulaganje u zdravstvene ustanove 26 miliona dinara.

Poslovni prostor skuplji za 6 odsto

Odbornici su na istoj sednici Skupštine opštine usvojili i novi cenovnik za zakup poslovnog prostora. Nove cene zakupa u proseku su veće za 6 odsto. Najviša je cena za lokale u ekstra zoni – 899,8 dinara po kvadratu. Ako se izuzmu ateljei, za koje je zakupnina po kvadratu 44,7 dinara bez obzira na to gde se nalaze, najmanja je zakupnina za kancelarije za delatnosti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, nauke i kulture u drugoj zoni i po kvadratu iznosi 166 dinara.

Cene zakupnine poslovnog prostora za zanatsku delatnost i dalje ostaju beneficirane. Tako kvadratni metar zakupa u ekstra zoni iznosi 478,3, u prvoj zoni 359,9, a u drugoj zoni 262 dinara.

Većinom glasova usvojena je i Odluka o organizaciji Opštinske uprave Gradske opštine Stari grad. Prema rečima predsednice opštine Mirjane Božidarević, sledeći korak nakon usvajanja ove Odluke biće i unutrašnja organizacija i sistematizacija unutar Opštinske uprave. Umesto dosadašnjih sedam odeljenja, Opštinska uprava imaće šest odeljenja, jednu stručnu službu i četiri nova odseka – Odsek za skupštinske poslove, Odsek za poslove Opštinskog veća i predsednika opštine, Odsek za informisanje i odnose sa javnošću i Odsek za upravljanje ljudskim resursima.

Skupština je imenovala i nove članove Nadzornog odbora JP „Poslovni prostor opštine Stari grad“. Kao predstavnik zaposlenih imenovana je Smilja Zrnić, diplomirani pravnik, dok je kao predstavnik osnivača imenovana mr Slavica Kladar, odbornica u Skupštini opštine Stari grad.

Savet za ekologiju opštine Stari grad je umesto Momčila Živkovića dobio novog člana – Mirjanu Damjanović.

Postavljen novi direktor JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“

Skupština opštine je konstatovala ostavku dosadašnjeg direktora JP SRPC „Milan Gale Muškatirović“ Dušana Raičkovića i na to mesto postavila Petra Popovića, profesora fizičke kulture iz Beograda. Petar Popović postavljen je za vršioca dužnosti direktora i ti funkciju obavljaće najduže godinu dana. Zbog bogatog sportskog iskustva i uspeha u Plivačkom klubu „Partizan“ i plivačkoj reprezentaciji Srbije, za njega su glasali i predstavnici opozicije. Kao trener plivačke reprezentacije Srbije učestvovao je na Olimpijskim igrama u Sidneju, Atini i Pekingu. Trenutno je trener i menadžer Milorada Čavića.