USPOSTAVLJANJE SAOBRAĆAJNOG REDA U ZONI KNEZ MIHAILOVE ULICE

Sekretarijat za saobraćaj, uz pomoć „Parking servisa” i „Beograd-puta”, započeo je postavljanje saobraćajnih znakova i fizičkih prepreka koje treba da onemoguće neovlašćen ulazak vozilima u Knez Mihailovu ulicu. Da bi se sprečilo parkiranje u ovoj pešačkoj zoni, do sada je postavljeno četrdesetak betonskih žardinjera, 170 fiksnih stubića i 40 vertikalnih saobraćajnih znakova.

– U poslednje vreme primećen je porast broja nepropisno parkiranih automobila u ulicama Čika Ljubinoj, Vuka Karadžića i Uskočkoj, pa je odlučeno da se ova zona „odbrani” od nesavesnog ponašanja vozača. Radove u ovim ulicama privremeno ćemo obustaviti tokom trajanja Univerzijade, ali ćemo ih odmah potom nastaviti popločavanjem ulica Laze Pačua, 1.300 kaplara, Vuka Karadžića, Uskočke i Nikole Spasića. – rekao je Aleksandar Mihailović, načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj u Sekretarijatu za saobraćaj.

Na prilazima Knez Mihailovoj ulici do kraja godine biće postavljeni tzv. potapajući stubići, koji će se po potrebi spuštati, kako bi pojedine kategorije vozila ipak mogle da uđu u zaštićenu zonu.

– Potapajućim stubićima će se upravljati iz kontrolne sobe JKP „Parking servis” uz pomoć video-nadzora i daljinskog upravljanja. Dostavna vozila u ovu zonu moći će da uđu i izađu u periodu od ponoći do devet časova, kada će stubići biti podignuti. Ukoliko se vozila zadrže posle toga, ukloniće ih dizalice „Parking servisa”. U slučaju požara ili neke druge havarije, svi stubići će biti automatski spušteni kako bi vatrogasci, lekari hitne pomoći i policija mogli nesmetano da stignu na mesto incidenta – istakao je Aleksandar Mihailović, objašnjavajući da će celodnevni ulazak u zaštićenu zonu biti dozvoljen jedino vozilima pod pratnjom i vozilima koja prenose novac i druge hartije od vrednosti.

Svi, koji po nekom osnovu budu imali pravo da vozilima uđu u pešačku zonu, dobiće posebne kartice, ali će uz pomoć video nadzora njihova zloupotreba biti sprečena.

Stanari ovog dela grada u zaštićenu zonu moći će vozilima da uđu jedino u slučaju selidbe, ali će im i za to biti potrebne dozvole Sekretarijata za saobraćaj. Dostavna vozila takođe moraju imati odobrenje ovog sekretarijata sa upisanim imenom firme, dozvoljenim vremenom i pravcem ulaska.

– Kod ulaza na Trg Republike postavljeni su obarajući stubići, a ključ se nalazi na portirnici garaže „Parking servisa” na Obilićevom vencu. Organizatori neke od manifestacija na ovom trgu treba da pribave odobrenje Sekretarijata za saobraćaj i rešenje opštine Stari grad, pa tek onda mogu dobiti ključ, kako bi njihova vozila sa opremom mogla da uđu u taj prostor – kazao je Mihailović.

Konačno rešenje i za ovaj plato biće postavljanje potapajućih stubića, čija je nabavka u toku.