UREĐENJE SKADARLIJE JE UNAPREĐENJE TURISTIČKE PONUDE BEOGRADA

Na inicijativu Željka Ožegovića, člana Gradskog veća, Jasne Dimitrijević, direktorke Turističke organizacije Beograda i GO Stari grad, u prostorijama Privredne komore Beograda, danas je održan sastanak o „Unapređenju turističke ponude Beograda – Skadarlije“. Domaćin skupa je bio Svetozar Krstić, sekretar Udruženja ugostiteljstva i turizma. Sastanku je prisustvovala Branka Aranđelović, član Opštinskog veća kao i predstavnici turističkih organizacija, Sekretarijata za inspekcijske poslove i Sekretarijata za komunalne i stambene poslove i vlasnici ugostiteljskih objekata i turističkih preduzeća. Sastanak je imao za cilj unapređenje rada privrednika u Skadarskoj ulici i okolini, uređenje i prepoznavanje problema rada ugostiteljsko-turističkih, hotelskih objekata, i kulturnih institucija.

-Svi veći gradovi u svetu imaju svoje ambijentalne sredine. Tako postoje „Kuća Kafke“ u Pragu, kuća gde je rođen Hans Kristijan Andersen je u Danskoj, a u našoj Skadarliji, ne samo da postoji Kuća Đure Jakšića, već i mesta na kojima su se sastajali boemi i poznate ličnosti, tog vremena. Želimo da se Skadarlija revitalizuje i da dobije značaj koji je imala 70-tih i 80-tih godina, sa svojim autentičnim umetnički i turističkim životom, pogotovu sada, pred Univerzijadu u Beogradu, naravno i posle toga – rekao je Željko Ožegović.

Jasna Dimitrijević je istakla da centru Beograda nedostaje mesto poput Skadarlije, kao turistički proizvod koji može da bude dovoljan da zadovolji potrebu velikog broja turista i dodala da Skadarska ulica može da zadovolji potrebe za suvenirima i da novim sadržajima zadrži domaće i strane turiste, više sati na tom prostoru. Zato je veoma važno da Skadarlija bude dobro organizovan deo turističke ponude Beograda i mislim da će to imati pun smisao.

Između ostalih prisutnima se obratila i Ivana Zeljković, generalni sekretar Privredne komore Beograda.

U nastavku skupa, aktivno učešće u debati su uzeli i predstavnici ustostiteljskih preduzeća. i turističkih organizija.