POMOĆ NE ZNA ZA GRANICE

Nevladina organizacija Misija Svete Anastasije, opština Stari grad i Prijatelji dece Stari grad nastavljaju uspešnu saradnju.

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Medija centru, javnosti se predstavila, nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija „Misija Svete Anastasije“.

Osim članova Misije, konferenciji je prisustvovao i Risto Raco, član Opštinskog veća Gradske opštine Stari grad i predsednik organizacije „Prijatelji dece Stari grad“.

NVO„ Misija Svete Anastasije“ je nastala početkom devedesetih godina u gradu Roterdamu, pod rukovodstvom sveštenika Vojislava Bilbije. Organizacija okuplja srpsku dijasporu koja preko Srpske pravoslavne crkve pomaže ljude koji su bili zahvaćeni ratnim vihorom.

“U Holandiji smo osnovali našu organizaciju i ona nosi ime jedne, divne žene, Anastasije, majke Svetoga Save, koja je učinila mnogo za srpski narod“, rekao je sveštenik Voja Bilbija, na konferenciji za novinare, koja je održana „da bi naša javnost i institucije sistema bile više informisane i kako bi nam se olakšao rad“.

Od 2000. organizacija egzistira i na prostorima Srbije a njena je svrha slanje pomoći socijalno ugroženoj populaciji, deci i odraslima. U okviru svojih programa, Misija je u odeći, obući školskom priboru, hrani, lekovima, medicinskim pomagalima, dečjim igračkama i drugim stvarima pomogla enklave na Kosovu, Domove za nezbrinutu decu, kampove za raseljena lica, bolnice, rehabilitacione centre, romska naselja. Takođe, pomoć su dobila mnoga udruženja, kao “Prijatelji dece Srbije”, grada Beograda. Posebnu saradnju Misija je ostvarila sa „Prijateljima dece Starog grada“, preko kojih u Srbiji stiže kontinuirana pomoć.

„ Naši ljudi, i naši prijatelji uvek su spremni da sakupe pomoć kada je srpski narod u pitanju. Ali, veliki problem koji se pojavljuje a nije do nas, jesu institucionalni okviri i razni propisi zbog kojih roba ostaje ddugo na granicama, pa čak bude i vraćena. To dovodi do nezadovoljstva i kod donatora ali i kod onih kojima je pomoć neophodna. Tako smo imali problem sa hranom, u pitanju viršle, koje su stajale na granici preko dva meseca jer naši carinski standardni nisu usklađeni sa standardima koje primenjuju zemlje Evropske unije“ rekla je Vanja Vukasović i ukazala na probleme i troškove oko transporta, plaćanjae magacinskog prostora pa čak i plaćanja PDV kada zakupljuju magacinski prostor.

„Dobru saradnju ali i pomoć od 1999. dobijamo od Gradske opštine Stari grad, a nedavno nam je opština Zemun ustupila magacinski prostor i nadam se da će se saradnja proširiti i na ostale lokalne samouprave, ministarstva i druge.