U TOKU VELIKO PROLEĆNO ČIŠĆENJE GRADA

Ekipe „Gradske čistoće” i „Zelenila – Beograd” uveliko sprovode akciju velikog prolećnog čišćenja i sređivanja glavnog grada.

– Na pranju i čišćenju ekipe ovog komunalnog preduzeća angažovane su u svih deset gradskih opština. Na beogradskim ulicama svakodnevno je 70 cisterni, 20 čistilica, preko 40 transportnih kamiona i druga raspoloživa mehanizacija, kao i preko 1.000 radnika koji će raditi u tri smene, kaže Dragana Miloševski, savetnica generalnog direktora „Gradske čistoće”.

JKP „Gradska čistoća” ovih dana očekuje i više posla kada je u pitanju odnošenje smeća, budući da su u toku prolećni radovi u baštama. Beograđani u tom periodu veće količine otpada smeštaju pored kontejnera, čime se uvećava obim posla za ekipe „Čistoće”.

Pored čišćenja i pranja ulica, ekipe ovog preduzeća obavljaju i druge redovne aktivnosti, kao što su odnošenje kabastog otpada, šuta i uklanjanje divljih deponija sa šire teritorije grada. Iz „Gradske čistoće” apeluju na sve sugrađane da se uključe u ovu akciju tako što će očistiti prilaze i urediti zelene površine oko svojih stambenih zgrada, kako bismo svi zajedno učinili da grad bude lepši i čistiji.

Ekipe „Zelenila – Beograd” angažovane su na brojnim lokacijama u gradu i to na poslovima košenja, orezivanja i sadnje, kao i na popravkama parkovskih rekvizita i klupa. Trenutno se radi u centralnom delu grada i to, između ostalog, na Kalemegdanu, kod Doma Narodne skupštine, u Takovskoj, Vlajkovićevoj, kod hrama Svetog Save, u Karađorđevom parku, Tiršovoj, zatim na priobalju na Dorćolu, u Spomen parku u Jajincima, Crnotravskoj, Bulevaru oslobođenja, Topčiderskom parku, Mirijevskom bulevaru, Železniku, parku na Belim vodama, Parku prijateljstva, na Starom sajmištu, novobeogradskim blokovima 4, 15, 44 i 45, na površini oko Beogradske arene i u Prvomajskoj. U pripremi je i sadnja 12.000 ruža na Keju oslobođenja, kao i sadnja žive ograde u Krunskoj. Riljanje i orezivanje šiblja obavlja se u ulici Milutina Milankovića, a popravka rekvizita i klupa na Čukaričkoj padini i u ulici Dr Ivana Ribara.

JKP „Zelenilo – Beograd” u okviru prolećnih radova na uređenju zelenih površina, a na inicijativu gradonačelnika Beograda, pokrenulo je i veliku akciju popravke parkovskog mobilijara i rekvizita u dečjim igralištima. Kako se na blizu 3.000 hektara zelenih površina u Beogradu nalazi veliki broj klupa, korpi za otpatke, klackalica, ljuljaški, vrteški i ostalih rekvizita za igru dece, veliki broj se tokom godine i pokvari, polomi, ošteti, tako da JKP „Zelenilo – Beograd” namerava da intenzivnim aktivnostima popravi sav postojeći mobilijar u Beogradu.

Sve podatke o mestu i popravci parkovskog mobilijara i dečjih rekvizita za igru građani mogu javiti na telefon 2630-506, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.