U TOKU UKLANJANJE BESPRAVNO IZVEDENIH RADOVA NA OBJEKTU U ULICI JELENE ĆETKOVIĆ

U toku je uklanjanje bespravno izvedenih radova na objektu u Ulici Jelene Ćetković 3, koji se nalazi u neposrednoj blizini Muzeja Jovana Cvijića.

Prema rečima gradske sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, inspekcija je izašla na teren za vreme vanrednog stanja, jer je izvođenje radova na bespravnom objektu dovelo do oštećenja Muzeja Jovana Cvijića, o čemu ih je obavestio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kao i direktorka ovog muzeja.

Ona je za TV Pink podsetila da bivša opštinska vlast nije primetila bilo kakvo izvođenje radova u blizini Opštine, iako su oni izdali dozvolu za tekuće održavanje i sanaciju.

– Inspekcija je postupila odmah po saznanju, izašla na teren i zatvorila gradilište. Doneli smo rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova i nadležnom tužilaštvu podneli odgovarajuću krivičnu prijavu. Sa izvršenjem smo započeli 23. septembra, ali rušenje nije moglo da se sprovede zbog specifičnosti terena. Muzej Jovana Cvijića je u neposrednoj blizini, iza je vrtić, saobraćajnica, tako da smo morali da preduzmemo sve pripremne radnje kako bi se obezbedili okolni objekti i kako bi moglo bezbedno da se sprovede rušenje. Ono je počelo juče i uskoro radnici i mašine nastavljaju sa rušenjem – rekla je Božovićeva.

Navela je da građani juče nisu mogli da prolaze Ulicom Jelene Ćetković i da je to još jedna od posledica bespravne gradnje, kojom nije samo ugrožen objekat već su narušeni i uslovi života građana.

– Ovom prilikom izvinjavam se građanima i molim ih za malo strpljenja jer je zbog bezbednosti neophodno da se ulica povremeno zatvara. Po nalogu građevinske inspekcije radove izvodi JKP „Beograd-put”, čiji radnici deo radova obavljaju mašinama, a deo ručno – istakla je Božovićeva.

Ona je podsetila da je od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je nadležnost građevinske inspekcije prešla na Sekretarijat za inspekcijske poslove, doneto više od 2.000 rešenja, podneto više od 550 krivičnih prijava, a srušena su 32 nelegalna objekta.

– Samo u ovoj godini uklonili smo devet bespravno podignutih objekata i zatvorili više od 240 gradilišta – naglasila je Sonja Božović.

Pozvala je građane da prijave bespravnu gradnju, ali i sve drugo što im smeta, jer inspekcija je tu da postupa po prijavama građana i da ih zaštiti.