U SUSRET MOKRANJČEVIM DANIMA – DVA KONCERTA U BEOGRADU

Jedan od najstarijih umetničkih festivala u Srbiji „Mokranjčevi dani“ ove godine biće održan 46. put za redom u Negotinu, od 9. do 15. septembra. Vođena idejom da se i u Beogradu najavi početak Festivala i predstavi deo programa, Mokranjčeva zadužbina, u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, Skupštinom grada Beograda i pod pokroviteljstvom Opštine Stari grad, organizuje dva koncerta u okviru programa „U susret Mokranjčevim danima“. Prvi koncert, održaće se večeras, u utorak 6. septembra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada. Na koncertu će nastupiti hor Prvog beogradskog pevačkog društva sa dirigentom Svetlanom Vilić. Na programu su duhovna muzika Marinkovića, Balakirjeva, D. Vilića, Govedarice, Kuznjecova, Papakonstantinua, Tajčevića, Kedrova, Stankovića, Česnokova i Čajkovskog. Ulaz je slobodan.
Drugi koncert “Odjeci Mokranjčevih dana“, održaće se u subotu 17. septembra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na ovom koncertu nastupiće hor AKUD „Ivo Lola Ribar“, kao pobednik Natpevavanja horova 2010. godine u okviru negotinskih Mokranjčevih dana. Na programu dela Kedrova, Hristova, Rahmanjinova, Česnokova, Božića, Mokranjca, Firfova i Babića. Prodaja ulaznica za ovaj koncert je na biletarnici Kolarčeve zadužbine.
– Posle prošlogodišnjeg izvanrednog nastupa “Kamernog hora Ipavska” iz Slovenije na „Odjecima Mokranjčevih dana“, kojim je započela ova vrsta saradnje između Beograda i Negotina, Mokranjčeva zadužbina teži ka tome da ovakva predstavljanja Mokranjčevih dana u Beogradu postanu tradicionalan deo kulturnog života glavnog grada, – kaže Upravnik Mokranjčeve zadužbine, mr Bodin Starčević.