У СУСРЕТ МОКРАЊЧЕВИМ ДАНИМА – ДВА КОНЦЕРТА У БЕОГРАДУ

Један од најстаријих уметничких фестивала у Србији „Мокрањчеви дани“ ове године биће одржан 46. пут за редом у Неготину, од 9. до 15. септембра. Вођена идејом да се и у Београду најави почетак Фестивала и представи део програма, Мокрањчева задужбина, у сарадњи са Министарством културе Републике Србије, Скупштином града Београда и под покровитељством Општине Стари град, организује два концерта у оквиру програма „У сусрет Мокрањчевим данима“. Први концерт, одржаће се вечерас, у уторак 6. септембра у 20 часова у Свечаној сали Скупштине града. На концерту ће наступити хор Првог београдског певачког друштва са диригентом Светланом Вилић. На програму су духовна музика Маринковића, Балакирјева, Д. Вилића, Говедарице, Кузњецова, Папаконстантинуа, Тајчевића, Кедрова, Станковића, Чеснокова и Чајковског. Улаз је слободан.
Други концерт “Одјеци Мокрањчевих дана“, одржаће се у суботу 17. септембра у 20 часова у Великој дворани Коларчеве задужбине. На овом концерту наступиће хор АКУД „Иво Лола Рибар“, као победник Натпевавања хорова 2010. године у оквиру неготинских Мокрањчевих дана. На програму дела Кедрова, Христова, Рахмањинова, Чеснокова, Божића, Мокрањца, Фирфова и Бабића. Продаја улазница за овај концерт је на билетарници Коларчеве задужбине.
– После прошлогодишњег изванредног наступа “Камерног хора Ипавска” из Словеније на „Одјецима Мокрањчевих дана“, којим је започела ова врста сарадње између Београда и Неготина, Мокрањчева задужбина тежи ка томе да оваква представљања Мокрањчевих дана у Београду постану традиционалан део културног живота главног града, – каже Управник Мокрањчеве задужбине, мр Бодин Старчевић.