U SPORTSKOM CENTRU „MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ“ – POSTAVLJENA PAMETNA PRESA ZA RECIKLAŽU LIMENKI

Gradska opština Stari grad je u saradnji sa Solagro timom i Fondacijom za reciklažu limenki za piće „Recan“ postavila prvu u gradu interaktivnu pametnu presu za reciklažu limenki u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“. Reč je o inovativnom sistemu za reciklažu koji se sastoji od pametne prese i mobilne aplikacije, koja omogućava komunikaciju sa korisnicima – prikupljanje poena radi osvajanja nagrada, a sve u cilju podsticanja i edukacije građana o važnosti reciklaže.

– Nakon završenog postupka reciklaže, na ekranu pametne prese izlazi kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju pod nazivom “Solagro budućnost reciklaže”, koja se besplatno može preuzeti u Google Play prodavnici za andrioid telefone. U aplikaciji se kodovi automatski menjaju za poene, a poeni za nagrade. Tu se može videti i gde se nalazi najbliža presa i nformacije o reciklažnom procesu – kaže Nemanja Janić iz Solagro tima.

– Na ovaj način mi reciklažu podižemo na jedan viši nivo, povezujemo ljude, motivišemo ih, podstičemo da se druže, a neke od nagrada biće i karte za pozorište, knjige, šolje, slušalice i razni drugi pokloni u zavisnosti od broja poena i uzrasta najmarljivijih građana, dodaje on.

Solagro tim se već tri godine bavi proizvodnjom sprava za reciklažu, a do sada su projektovali preko 120 mehaničkih presa za pet flaše i limenke, koje su bile postavljene na festivalima u Srbiji i na plažama širom Evrope.

– Cilj nam je da smanjimo zagađenje životne sredine, jer znamo da 90 odsto otpada kod nas završi u prirodi, a čine ga upravo flaše i limenke. Pet ovakvih presa će u narednih godinu dana biti postavljeno na Starom gradu. Prva lokacija je na „Galetu“, a druga u Kralja Milana 10, kod Devojačkog parka. Trenutno smo u razgovorima i sa jednom bibliotekom gde će nagrade biti veoma motivišuće za sve čitaoce. Trudimo se da pronađemo još dve lokacije, tako da ih ukupno na kraju bude pet – istakao je Nemanja Janić.

Milan Cerovac iz Gradske opštine Stari grad kaže da se opština oduvek trudila da ponudi inovativna rešenja iz oblasti zaštite životne sredine. U junu prošle godine, želeći da promoviše rešenja urbanih problema, koja se zasnivaju na modernim tehnologijama i energetskoj efikasnosti, opština je na šetalištu ispred SPRC „Milan Gale Muškatirović“ pustila u rad i prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji.

– Još neke od akcija su zamena starih sijalica za štedljive i organizacija eko vikenda gde građani donose svoj stari kabasti elektronski otpad. Ovih dana se u medijima može videti da je najzagađeniji deo Beograda u Ulici despota Stefana, a mi se trudimo da kroz ovakve akcije probudimo svest ljudi i njihovu odgovornost za zaštitu životne sredine – kaže Milan Cerovac.

– Fondacija “Recan” podstiče sve projekte koji se tiču reciklaže limenki. Ovaj projekat je za nas veoma interesantan zato što je inovativan i ovako nešto nismo uspeli da vidimo nigde. Mehanička presa za limenke je poznata stvar u Evropi, ali ono što do sada nije viđeno je povezivanje sa mobilnom aplikacijom. U reciklaži limenki je bitna i interakcija sa ljudima, jer se ceo obrazac ponašanja može pratiti putem aplikacije. Zanimljivo je da Srbija ne zaostaje u reciklaži za zemljama regiona, a sa Mađarskom je na istom nivou, a ukupan procenat reciklaže limenki na godišnjem nivou je 42 odsto – istakla je Jelena Kiš iz „Recan” fondacije.