U SKUPŠTINI SRBIJE ODRŽAN ĐAČKI PARLAMENT

U organizaciji Prijatelja dece „Stari grad“, povodom početka obeležavanja Dečje nedelje, danas je u svečanoj sali Skupštine Srbije održan Đački parlament. Učenike srednjih starogradskih i zvezdarskih škola primili su potpredsednik Narodne skupštine Srbije Nikola Novaković, Rasim Ljajić, ministar Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Ljubivoje Ršumović, predsednik Prijatelja dece Srbije, Tamara Lukšić Orlandić, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a za Srbiju.

„Dečja nedelja je prilika da se najširoj javnosti skrene pažnja na decu i mlade kao subjekte prava i nosioce zahteva prema državi u ostvarivanju tih prava. U tom pravcu nemojte da izgubite ono dečje u sebi jer ljudi kada to zaborave, brzo ostare. Ostanite što duže mladi“, poručio je Nikola Novaković, potpredsednik Narodne skupštine Srbije.

Ministar Ljajić je ukazao na socijalne probleme koje prate mlade naglasivši da je 155.00 dece siromašno i da isto toliko živi ispod granice siromaštva, kao i da su najugroženija deca oko 13. godine.

„Osim Nacionalne strategije protiv siromaštva, Skupština Srbije donela je i zakone koji se odnose na rešavanje problema dece sa posebnim potrebama, dece bez roditeljskog staranja i dece žrtve nasilja. Imamo dobre zakone, samo ih treba primeniti u svakodnevnom životu, a trebalo bi da imate i jedan svoj dan u nedelji“, rekao je ministar Rasim Ljajić.

Na kraju su učenici postavljali pitanja domaćinima, koja su se odnosila na loš odnos profesora i učenika, na obimnost gradiva i sl.