У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ ОДРЖАН ЂАЧКИ ПАРЛАМЕНТ

У организацији Пријатеља деце „Стaри град“, поводом почетка обележавања Дечје недеље, данас је у свечаној сали Скупштине Србије одржан Ђачки парламент. Ученике средњих староградских и звездарских школа примили су потпредседник Народне скупштине Србије Никола Новаковић, Расим Љајић, министар Министарства за рад и социјалну политику, Љубивоје Ршумовић, председник Пријатеља деце Србије, Тамара Лукшић Орландић, заменица Заштитника грађана за права детета и Јудита Рајхенберг, директорка УНИЦЕФ-а за Србију.

„Дечја недеља је прилика да се најширој јавности скрене пажња на децу и младе као субјекте права и носиоце захтева према држави у остваривању тих права. У том правцу немојте да изгубите оно дечје у себи јер људи када то забораве, брзо остаре. Останите што дуже млади“, поручио је Никола Новаковић, потпредседник Народне скупштине Србије.

Министар Љајић је указао на социјалне проблеме које прате младе нагласивши да је 155.00 деце сиромашно и да исто толико живи испод границе сиромаштва, као и да су најугроженија деца око 13. године.

„Осим Националне стратегије против сиромаштва, Скупштина Србије донела је и законе који се односе на решавање проблема деце са посебним потребама, деце без родитељског старања и деце жртве насиља. Имамо добре законе, само их треба применити у свакодневном животу, а требало би да имате и један свој дан у недељи“, рекао је министар Расим Љајић.

На крају су ученици постављали питања домаћинима, која су се односила на лош однос професора и ученика, на обимност градива и сл.