U OPŠTINI STARI GRAD ODRŽAN VIRTUELNI JAVNI ČAS: „DA SE NIKAD NE ZABORAVI, HOLOKAUST, DA SE NIKAD NE PONOVI – MUZIKA PIŠE SEĆANJA“

„Srpsko-jevrejsko pevačko društvo“, uz podršku Gradske opštine Stari grad,  danas je u svečanoj opštinskoj  sali održalo 84. javni čas – tribinu „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“.

„Odlučili smo da shodno epidemiološkim uslovima, u danas praznoj sali, napravimo snimak virtuelnog javnog časa koji će biti dostupan svima na internetu i društvenim mrežama. U javnom času su učestvovali istoričar  dr Milovan Pisari, socijalni psiholog dr Dragan Popadić, profesor  Filozofskog  fakulteta i gospodin Jozef Baruhović, preživeli svedok Holokausta u Srbiji. Njihova izlaganja pratio je Hor „Srpsko-jevrejsko pevačko društvo“ sa muzičkim prikazom Drugog svetskog rata. Sigurni smo da je javni čas ispunio cilj u ovom vremenu korone“,  kaže predsednica „Srpsko-jevrejskog pevačkog društva“ Marlena Vajnberger Pavlović.

Javni čas interaktivnošću, edukativnim sadržajem, pričom, muzičkom podlogom, dramatikom i svedočenjem jednog od malobrojnih koji su preživeli nacistički zločin, prilagođen je pažnji i senzibilitetu mlade generacije. Poruke projekta su da se sećanjem na Holokaust razumeju i shvate dešavanja iz prošlosti i da se upozori na opasnost od pojedinačne i opšte društvene ravnodušnosti prema atisemitizmu, rasizmu i netoleranciji u savremenom svetu.

„Zahvaljujem se našoj matičnoj opštini, posebno predsedniku opštine Stari grad Radoslavu Marjanoviću, koji nam je odmah izašao u susret da javni čas o Holokaustu dobije i svoje virtuelno izdanje. Takođe naš tradicionalni novogodišnji koncert uradićemo na isti način, a linkovi će takođe, biti dostupni na društvenim mrežama“, istakla je ovim povodom autor projekta Marlena Vainberger Pavlović.

U proteklih 10 godina održano je 83. javna časa „Da se nikad ne zaboravi, Holokaust, da se nikad ne ponovi – muzika piše sećanja“, koje je širom Srbije pratilo više od 17 hiljada srednjoškolaca i njihovih profesora.

Srpsko – jevrejsko pevačko društvo:

 „Interkulturno muzičko praznično veče “MIR, LJUBAV, NADA”  –  pogledajte OVDE