У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД ОДРЖАН ВИРТУЕЛНИ ЈАВНИ ЧАС: „ДА СЕ НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ, ХОЛОКАУСТ, ДА СЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ – МУЗИКА ПИШЕ СЕЋАЊА“

„Српско-јеврејско певачко друштво“, уз подршку Градске општине Стари град,  данас је у свечаној општинској  сaли одржало 84. јавни час – трибину „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“.

„Одлучили смо да сходно епидемиолошким условима, у данас празној сали, направимо снимак виртуелног јавног часа који ће бити доступан свима на интернету и друштвеним мрежама. У јавном часу су учествовали историчар  др Милован Писари, социјални психолог др Драган Попадић, професор  Филозофског  факултета и господин Јозеф Баруховић, преживели сведок Холокауста у Србији. Њихова излагања пратио је Хор „Српско-јеврејско певачко друштво“ са музичким приказом Другог светског рата. Сигурни смо да је јавни час испунио циљ у овом времену короне“,  каже председница „Српско-јеврејског певачког друштва“ Марлена Вајнбергер Павловић.

Јавни час интерактивношћу, едукативним садржајем, причом, музичком подлогом, драматиком и сведочењем једног од малобројних који су преживели нацистички злочин, прилагођен је пажњи и сензибилитету младе генерације. Поруке пројекта су да се сећањем на Холокауст разумеју и схвате дешавања из прошлости и да се упозори на опасност од појединачне и опште друштвене равнодушности према атисемитизму, расизму и нетолеранцији у савременом свету.

„Захваљујем се нашој матичној општини, посебно председнику општине Стари град Радославу Марјановићу, који нам је одмах изашао у сусрет да јавни час о Холокаусту добије и своје виртуелно издање. Такође наш традиционални новогодишњи концерт урадићемо на исти начин, а линкови ће такође, бити доступни на друштвеним мрежама“, истакла је овим поводом аутор пројекта Марлена Ваинбергер Павловић.

У протеклиh 10 година одржано је 83. јавна часа „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања“, којe је широм Србије пратило више од 17 хиљада средњошколаца и њихових професора.

Српско – јеврејско певачко друштво:

 „Интеркултурно музичко празнично вече “МИР, ЉУБАВ, НАДА”  –  погледајте ОВДЕ