U MUZEJU GRADA IZLOŽBA „BEOGRAD I BALKANSKI RATOVI 1912–2012”

Povodom proslave sto godina od Kumanovske bitke, na inicijativu grada Beograda i u saradnji sa opštinom Stari grad, Muzej grada Beograda priredio je izložbu „Beograd i balkanski ratovi 1912–2012”. Autori izložbe su Darko Ćirić i Danijela Vanušić, a dizajna Bodin Jovanović. Izložene eksponate u Knez Mihailovoj ulici 23-29 posetioci će moći da vide do 28. oktobra.

Tokom 1912. godine kraljevine Srbija, Bugarska, Grčka i Crna Gora su, prvi put u istoriji, formirale vojni savez balkanskih država, s ciljem oslobađanja porobljenih teritorija i naroda od otomanske vlasti. Rat Turskoj je objavljen 4. oktobra 1912. godine i posle velikih bitaka kod Kumanova i Bitolja i uspešnih opsada Skadra i Jedrena, pobedonosno je završen oslobođenjem Kosova, Metohije i delova Stare Srbije – Makedonije. U celini, Balkanski savez je predstavljao jedinstveni istorijski primer koncentrisane snage balkanskih naroda.

Pored redovnih trupa dunavskih divizija I i II poziva, u Beogradu se za rat prijavilo i oko dve hiljade dobrovoljaca. Tokom ratnih operacija Beograđani su s pažnjom pratili tok bitaka i nastupanje jedinica, brinuli o ranjenicima, odavali počast žrtvama, pratili kolone ratnih zarobljenika i svečano dočekivali pobednike. Iako udaljen od frontova i vojnih operacija, Beograd je živeo sa svojim ratnicima i dao pun doprinos pobedi srpske vojske.