U GALERIJI PROGRES „ART SALON“ DO 12.JULA

Drugi po redu „Art salon“ predstavlja deo savremene umetničke scene beogradskoj publici do 12. jula. Izložbu „Šta se krije ispod površine stvari“ u galeriji „Progres“ otvorio je 21. juna, Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije. Opština Stari grad je i ovoga puta jedan od pokrovitelja Salona a otvaranju u „Progresu“ prisustvovao je Risto Raco, član Opštinskog veća.

Svoje radove prikazalo 12 domaćih umetnika. Na izložbi je prikazan deo savremene umetničke scene kroz dela: Dušana Otaševića, Milana Blanuše, Milene Jeftić, Ničeve Kostić, Tamare Rakić, Gordane Kaljalović, Đorđa Odanovića, Zdravka Joksimovića, Nikole Žigona, Jelene Kršić, Saše Pančića, Kolje Božovića i Maje Obradović.

– Na jednom mestu okupljeni su istovremeno veoma različiti autori, specifični po likovnom i tematskom opredeljenju. Autori čiji je zajednički imenitelj: istraživanje – kaže selektor ovogodišnjeg salona Milena Marjanović, istoričar umetnosti.

Projekat je propraćen istoimenom luksuznom publikacijom u kojoj su reprodukovana dela svih autora uz biografije i tekst selektora izložbe. U publikaciji su i izvodi iz tekstova kritičara koje su sami umetnici odabrali, a pozivaju nas da dokučimo normalnost koja se otuđuje od stvarnosti, da stvarnost pažljivije posmatramo. Snaga ovih dela nalazi se ispod njihove vidljive površine, u mentalnom prostoru koji neodoljivo privlači iskrenošću. Razumeti ih – znači iščitavati njihove smislene talase u kontekstu našeg vremena i sveta – i osluškivati ih.