TRINAESTI FESTIVAL STUDENTSKOG FILMA FSF CHECK IN

Trinaesti festival studentskog filma, pod pokroviteljstvom Kancelarije za mlade Opštine Stari grad, održava se od 15. do 18. marta i publici donosi priču o putovanjima.

Festival otvara Ana Danilović, zamenica predsednice GO Stari grad.

Glavni program obuhvata projekcije filmova studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce. Selekcioni tim festivala je odabrao više od 50 koje će publika imati prilike da pogleda u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Prateći programi će se održati u prostorijama Ustanove kulture “Parobrod”, a među njima se posebno ističe izložba pod nazivom „Filmografija – jedna scena, rečito putovanje“ . Reč je o izložbi fotografija odabranih na osnovu konkursa, nakon kojeg je grupa mladih dramaturga osmislila kratke sinopsise polazeći samo od onoga što vidi na fotografiji. Ovo je način da se povežu ideje mladih stvaralaca i da publika na zanimljiv način sazna više o procesu spajanja ideje i prostora u filmskom jeziku.

U okviru programskog segmenta pod nazivom „Studentski film – putovanje kroz vreme“, biće prikazani prvi filmovi danas poznatih reditelja domaće kinematografije. Na taj način, publika će imati priliku da vidi kako je tekao profesionalni razvoj od ispitnog studentskog filma do velikog bioskopskog platna.

Jedan deo pratećeg programa Festivala posvećen je i izložbi nakita napravljenog od filmske trake. U okviru ove izložbe svoj rad predstaviće mlada umetnica Dragana Romić , koja već nekoliko godina uspešno samostalno proizvodi minđuše i ogrlice u kojima se kriju razne filmske priče.

Drugog dana festivala, povodom otvaranja izložbe nastupiće domaći pop bend Threesom, a trećeg dana, nakon projekcija studentskih filmova danas profesionalnih reditelja publiku će u svet filmske muzike uvesti studenti Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

FSF se održava uz podršku Ministarstva kulture, Kancelarije za mlade Stari grad i Kancelarije za mlade Opštine Novi Beograd.