TABLE ZA SLEPE U OPŠTINI STARI GRAD

– Opština Stari grad je prva gradska opština koja je postavila dve taktilne ploče na Brajevom pismu, za snalaženje slepih ljudi, u holu na ulazu u zgradu u Makedonskoj 42 i u zgradi u Nušićevoj 27 gde se nalazi Javno preduzeće „Poslovni prostor opštine Stari grad“, gde je matična služba – rekla je Mirjana Božidarević, predsednica opštine. Po njenim rečima, opština je u ovu svrhu izdvojila 142 hiljade dinara što sigurno nije velika suma novca s obzirom na značaj table za slepe ljude koji dolaze u opštinu.

– Naša opština je u mnogim stvarima bila prva pa smo tako pre nekoliko godine uradili i prilaznu rampu za invalide na ulazu u zgradu, a sada nam je u planu ugradnja indukcionih petlji za gluve i nagluve osobe u šalterskoj službi opštine – istakla je Mirjana Božidarević.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, rekao je da u Srbiji nema primera kao što je tabla za slepe u opštini Stari grad, da je taktilna tabla od velikog značaja za snalaženje slepih i da je u našoj zemlji do sada najviše urađeno na postavljanju zvučnih semafora a da se sa drugim stvarima, koje bi olakšale pristup i kretanje slepih ljudi, dosta kasni u odnosu na druge zemlje. Milan Stošić je i predsednik organizacije svih invalida u Srbiji i naglašava da je dobra volja često presudnija od materijalnih sredstava da se pomogne ovim ljudima.

Autor taktilne ploče na Brajevom pismu je Snežana Blagojević iz nevladine organizacije „Althea“ koja je do sada obeležila šest najvećih železničkih stanica u Srbiji taktilnim tablama sa izdavanjem reda vožnje Železnice Srbije. Snežana Blagojević je autor projekta za postavljanje indukcionih petlji za gluve i nagluve osobe u šalterskoj sali opštine Stari grad. Ovo će biti pomoć i za starije ljude koji koriste slušne aparate.