SVEČANO PUŠTENA U RAD JAPANSKA ČESMA NA KALEMEGDANU

Japanska česma na kraju Velikog šetališta na Kalemegdanu, kao znak zahvalnosti japanskom narodu na donacijama koje je Beograd dobio proteklih godina, svečano je danas puštena u rad. Inicijativu je pokrenuo dnevni list „Blic” u julu 2008. godine, a podržao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Od 31 rada pristiglog na konkurs za idejno rešenje, prvu nagradu poneo je rad našeg mladog vajara Bojana Mitrovića.

Pored gradonačelnika, današnjem događaju prisustvovao je i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, te brojni gradski funkcioneri.

Prema rečima Dragana Đilasa, jedna od prvih inicijativa i predloga po njegovom stupanju na dužnost gradonačelnika bila je izgradnja japanske česme u znak zahvalnosti za sve što su narod i Vlada Japana uradili za Beograd i Srbiju u poslednjih deset godina.

– S velikim entuzijazmom i uz pomoć Društva srpsko-japanskog prijateljstva, japanske ambasade i svih ljudi koji su želeli da se uključe u projekat, danas svečano otvaramo česmu kako bi svako ko dođe u Beograd znao šta je narod Japana uradio za nas. Ne možemo da uzvratimo velikim delima i projektima za koje treba mnogo novca, ali možemo da uradimo nešto poput ovog, što je toplo i iz srca, i da na taj načim pokažemo zahvalnost. Mnoge zdravstvene, obrazovne ustanove i ustanove kulture, kao i javna preduzeća danas posluju mnogo bolje zahvaljujući donacijama Japana – rekao je Đilas.

Urednik beogradske rublike „Blica” Ivan Mrđen istakao je da je manje važno ko je šta predložio, već da su dve ideje realizovane: bivši ambasador Japana u našoj zemlji Tadaši Nagai proglašen je za počasnog građanina, a sada je naš glavni grad dobio i japansku česmu kao simbol prijateljstva dva naroda.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki rekao je da su sredstva od 200 miliona evra koja su dobili Beograd i Srbija, obezbedili poreski obveznici Japana, te da im je zbog toga bilo veoma važno da budu kvalitetno iskorišćena kako bi se podigao standard života građana naše zemlje.

– Iskreno se nadam da ćemo i nadalje nastaviti lepu saradnju za bolju budućnost vašeg grada i zemlje. Japanska česma jeste simbol velikog prijateljstva dve zemlje i uveren sam da će ono u budućnosti biti još veće – kazao je Cunozaki.

Autor idejnog rešenja Bojan Mitrović naglasio je da je svojim radom nastojao da materijalizuje zahvalnost na dirljivoj pomoći japanskog naroda u trenucima kada nam je to bilo preko potrebno.

– Radom sam pokušao da napravim sponu između dve kulture, a nastojao sam i da ubacim jedan kontemplativni, filozofski element karakterističan za Japance. On govori o strpljenju, dragocenosti vode i kruženju u životu, a reč je o drugom stubu koji prihvata vodu, povremeno je izbacuje i omogućava da ona kruži. Ovo ne bi bilo izvodljivo bez inicijative „Blica”, gradskih vlasti, te GSP-a, koji je organizovao konkurs, „Beogradskog vodovoda”, koji je investirao i Umetničkoj livnici Zorana Kuzmanovića. Vrlo sam srećan, a posebno mi je drago što se česma nalazi na Kalemegdanu, koji prolazi kroz divnu transformaciju i iznova otkriva svoje tajne – istakao je autor.

Okupljeni građani pozdravili su ovaj simboličan gest, a mnogi od njih bili su i svedoci brojnih donacija Japana tokom protekle decenije.