SVEČANO OTVOREN RENOVIRAN KLUB ZA PACIJENTE

Renovirani klub za pacijente Instituta za mentalno zdravlje, svečano je otvoren 28.11. 2007. u prisustvu Tomice Milosavljevića, ministra zdravlja, gostiju, pacijenata i brojnih pripadnika „sedme sile“. Događaju je prisustvovala i Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad-opštine koja je finansirala ove radove, a domaćin je bila Dušica Lekić-Taševski, direktorka Instituta koja je prvoj dami centralne gradske opštine, uručila cveće i zahvalnice.
Skoro 3 miliona dinara koštalo je renoviranje ovog prostora, a svih 283 pacijenata Instituta slobodni su da koriste klub tokom celog dana. Kako su na svečanosti izjavili neki od njih, to jedino mesto u kome mogu da se okupe i porazgovaraju o problemima, i gde, kako kažu nikad neće čuti viceve o ludacima, ali ni o slepim, hromim ili gluvim ljudima.

– Dobili smo veliku pomoć od opštine Stari grad i zato im dugujemo veliku zahvalnost. Zahvaljujući njima, proteklih godina sređeni su nam liftovi, telefonska centrala, dnevne prostorije, a dobili smo i auto „Florida“, što je sveukupnopo ulaganje od oko 5,5 miliona dinara – rekla je Dušica Lekić-Taševski. Pored pomoći opštine, značajne su i donacije međunarodnih organizacija kao i ulaganja Ministarstva zdravlja (od oko 50 miliona dinara).
Ona je govorila je i o vladinoj strategiji za zaštitu mentalnog zdravlja i najavila otvaranja dnevne bolnice za adolescente.

-Zahvaljujem Mirjani Božidarević na renoviranju ovog kluba. To je jedan od najboljih primera šta znači odgovornost lokalne zajednice, bez obzira što je reč o vodećem institutu tog tipa kod nas, kao i o svojevrsnom pioniru u Evropi.
Ova ustanova je primer samopregora, entuzijazma i brige o ljudima koji pate – rekao je Tomica Milosavljević, ministar zdravlja i najavio da će Institut uskoro postati kolaborativni centar svetske zdravstvene organizacije.

-Hvala direktorki i ministru na lepim rečima. Naravno da svega ovog ne bi bilo bez mojih saradnika koji takođe prepoznaju potrebu za pomoći zdravstvenim ustanovama, ne samo na našoj teritoriji. Zadovoljna sam što je klub ovako lepo uređen i mislim da će biti itekako koristan pacijentima-rekla je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad.

U klubu će ponedeljkom raditi Savetovalište za stare, sredom za obolele od najtežih psihijatrijskih poremećaja, a biće određen i dan za Savetovanje adolescenata. Najavljeno je da će cene u klubu biti simbolične. Tako će čaj koštati dva dinara, Fanta i Koka-kola -10, a topli sendvič-30 dinara. Klub ima i plazma televizor i mini-biblioteku u centralnom delu. Dostupne su i dnevne novine, a na zidovima se nalaze reprodukcije slika Pikasa, Monea i Klimta.
Sanacijom ovog prostora veličine oko 50 kvadratnih metara kompletirane su aktivnosti ustanove koja već 44 godine radi na očuvanju i poboljšanju mentalnog zdravlja, sa strategijom za prevenciju psihičkog zdravlja, koja je jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi.