STAROGRADSKI PRVACI ZASADILI „DRVO GENERACIJE“

Akcija „Drvo generacije“ počela je prigodnim programom u OŠ „Drinka Pavlović”, kada su 22. oktobra najmlađi đaci posadili svoju brezu.

Tog dana nam je ponosna Sofija Kantar, učenica 1/4 razreda, rekla da je „za nju i njene drugare ovo vrlo neobičan dan“.

– Sadili smo naše drvo generacije, a to znači – kada porastemo da se setimo šta smo radili u našim školskim godinama. Ja ne znam šta je ekologija, ali znam da se drveće, cveće i parkovi čuvaju. Tako ćemo mi svih osam godina čuvati drvo koje smo zasadili – uz osmeh je objasnila svoje novo zaduženje sedmogodišnja Sofija.

U programu koji je vodio Zoran Kesić, poznato TV lice, predsednik opštine Dejan Kovačević, dodelio diplome pobednicima likovnog konkursa „Moje drvo genracije“, koji je sastavni deo ove plemenite akcije.

Akcija je, zatim, nastavljena 29. oktobra sadnjom crvene šljive i bora u školskim dvorištima OŠ „Mihailo Petrović Alas“ i „Braća Baruh“. „Drvo generacije“ zasađeno je, u prisustvu pomoćnika predsednika opštine Stari grad Đorđa Spasića i Momčila Čulića. Već sledećeg dana sadnice lipe i javora, simboli đaka prvaka ukrasile su dvorišta OŠ „Stari grad“ i „Kralj Petar Prvi“. Zatim su 31. oktobra sadnice javora i breze zasadili prvaci OŠ „Vuk Karadžić“ i „Dragan Kovačević“.

Poslednjeg dana meseca oktobra, najmlađi učenici OŠ „Skadarlija“ su uz pomoć predsednika naše opštine Dejana Kovačevića, nastavnika i roditelja posadili sadnicu crvene šljive, svoje „drvo generacije“, koje je ukrasilo je i oplemenilo ulaz u njihovu školu.

– Ozelenjavanje školskih dvorišta počelo je pre nekoliko godina na Vračaru i još nekoliko opština širom zemlje, a sada se nastavlja na Starom gradu. U svakoj starogradskoj osnovnoj školi prvaci imaju svoje drvo. Pored toga što će provoditi dane u lepšem okruženju, kroz ovu akciju naučiće kako da se odnose prema životnoj sredini, i siguran sam da će brinuti i negovati svoje „drvo generacije“ – rekao je Dejan Kovačević.

Tako je simbolično završena ovogodišnja akcija na Starom gradu, koja je realizovana uz pomoć JKP „Zelenilo Beograd“. „Drvo generacije“ nastavlja se iduće godine kada novi starogradski predškolci postanu PRAVCI.

VLADIMIR VODI DRUGARE 1/2 U POZORIŠTE „BOŠKO BUHA“

Crtež Vladimira Brankovića, učenika 1/2 OŠ „Skadarlija“ proglašen je za najlepši na likovnom konkursu „Moje drvo generacije“, koji je sastavni deo akcije. Vladimir je tako osvojio besplatne karte za drugare iz razreda za predstavu „Snežana i sedam patuljaka“, i 6. novembra ih vodi u pozorište „Boško Buha“.

OČUVANJE ŽIVOTNOG I ŠKOLSKOG OKRUŽENJA

,,Drvo generacije” pokrenuo je ADFOR – Dečiji forum. Ovogodišnju akciju podržala je opština Stari grad, sa željom da postane tradicija u celom Beogradu i Srbiji. Namera je da se đaci od početka školovanja upoznaju sa značajem očuvanja školskog i životnog okruženja.

– Prva akcija u Beogradu bila je na opštini Vračar, ona i dalje u postoji u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ideja je da svaka generacija dobije svoje drvo, a škola oplemeni svoj prostor. Tamo gde to bude potrebno stara stabla će se zameniti novim – kaže Rade Mirić iz ADFOR-a.