STARI GRAD – PRIMER DOBRE PRAKSE

Predstavnik rukovodstva za kvalitet u opštini Stari grad Aleksandar Đorđević predstavio je danas, na sednici Odbora za društvene delatnosti i Odbora za lokalni ekonomski razvoj SKGO, proces implementacije standarda ISO 9001:2000 u Upravi Starog grada. Prema rečima Aleksandra Đorđevića, opština Stari grad je dve godine od dobijanja ISO sertifikata znatno unapredila efikasnost rada, što je potvrdilo i istraživanje koje je početkom ove godine uradio CESID.
Tema sednice Odbora za društvene delatnosti i Odbora za lokalni ekonomski razvoj SKGO, na kojoj je učestvovalo preko 20 opština iz Srbije, bila je planiranje pretpristupnih evropskih fondova – IPA. Predstavnica Ministarstva finansija Marija Marinković predstavila je planove Evropske unije o finansiranju projekata lokalnih samouprava u Srbiji. Kako je navela, prednost pri dobijanju finansijske pomoći imaće projekti u oblasti unapređenja administrativne efikasnosti, zakonodavnog i institucionalnog okvira (u skladu sa EU standardima) i decentralizacije u oblasti pružanja usluga.
Fond IPA u narednom periodu odvojiće najviše sredstava za projekte transformacije javnih komunalnih preduzeća i projekte iz oblasti zaštite životne sredine.