„STARI GRAD MISLI NA RECIKLAŽU“: POČELA PODELA BESPLATNIH EKO-KESA ZA RECIKLAŽU SEPARATNOG OTPADA

U prostorijama Gradske opštine Staru grad, u okviru programa  „Stari grad misli na reciklažu“, danas je počela podela eko-kesa za domaćinstva koja su se prijavila za učešće u ovoj akciji.

Podeli prvih eko-kesa, koja je ujedno označila početak separacije i reciklaže pet, met, tetra pak i papirnog otpada na Starom gradu, prisustvovali su Maria Markov, pomoćnica predsednika opštine i Mirjana Cakić iz JKP „Gradska čistoća“, partnera naše opštine u projektu.

Ovom prilikom prisutnim sugrađanima uručeni su besplatni paketi eko-kesa, zapremine 120 litara za period od narednih 6 meseci.

„Kada govorimo o važnosti očuvanja životne sredine smatramo da je edukacija građana jedna od ključnih stvari na kojoj svi zajedno moramo da radimo.  Naš zadatak je da kroz različite programe i aktivnosti kontinuirano radimo na podizanju svesti naših građana o značaju očuvanja i zaštite životne sredine. Jedan od naših ciljeva je da naš grad učinimo čistijim, urednijim i zdravijim mestom za život i zato ćemo nastaviti da realizujemo ovakve akcije. Zahvaljujemo se svim domaćinstvima koja su se prijavila za akciju i prepoznala važnost pravilnog odlaganja otpada, a time i razvijenu ekološku svest i odgovornost prema lokalnoj zajednici“, istakla je Maria Markov i podsetila prisutne na brojne aktivnosti koje je opština sprovela i sprovodi na očuvanju životne sredine – od sadnje novih drvoreda na Dunavskom keju, postavljanja preko 100 reciklažnih kontejnera širom Starog grada i u dvorištima svih osnovnih školama, izgradnje i uređenja novih dečijih igrališta, zelenih površina i parkova na zapuštenim javnim površinama,  do uklanjanja višedecenijskih divljih deponija.

„JKP „Gradska čistoća“ i opština Stari grad zajedno ulažu napore u razvoju reciklaže i podizanja ekološke svesti kod naših građana. U proces su uključena starogradska domaćinstva na vrlo jednostavan način. Potrebno je samo da dva puta godišnje dođu do našeg pogona ili do opštinske zgrade i preuzmu eko-kese za narednih šest meseci. Uz njih dobijaju i komplet jedinstvenih bar kodova koji se pre iznošenja zalepe na kese, koje odlože svake subote do 22.00 časa pored najbližeg kontejnera. Domaćinstva koja učestvuju u reciklaži ostvaruju i popust od 20 odsto na iznošenje otpada na mesečnom računu Infostana“, istakla je Mirjana Cakić iz JKP „Gradska čistoća“.

Podela eko-kesa će se, uz primenu epidemioloških mera, nastaviti narednih dana. Opštinski Uslužni centar će na vreme obavestiti prijavljena domaćinstva o terminu preuzimanja svojih eko-kesa u zgradi opštine.

Za sve dodatne informacije o akciji, građani se mogu obratiti putem mejl adrese: usluznicentar@starigrad.org.rs ili pozivom Uslužnog centra Gradske opštine Stari grad na broj telefona 011/ 785 2 999.