SPOMEN PLOČA MEŠI SELIMOVIĆU

Na godišnjicu smrti, a povodom veka od rođenja Meše Selimovića (1910-1982), na zgradi u ulici Gospodar Jovanovoj 39/41, u kojoj je živeo od 1973. juče je svečano otkrivena spomen ploča. Uz prisustvo ćerki Maše i Jasenke, uglednih književnika i poštovalaca Mešinog dela, spomen ploču su otkrili Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad i Nebojša Bradić, ministar kulture. Predsednica je najavila da će opština Stari grad, na sličan način nastaviti da obeležava mesta gde su živeli poznati i značajni ljudi za našu kulturu.

– Postavljanje ploče na zgradi na kojoj je živeo Selimović značajan je korak u Godini knjige i jezika – rekao je ministar Bradić, koji je izrazio zadovoljstvo što se u ovoj akciji našao zajedno sa opštinom Stari grad i medijskim kućama „Večernje novosti“ i Studio B.

– Postavljanje ploče na zgradi u kojoj je živeo Selimović važan je dokument u našoj kulturnoj istoriji, ali je više od toga, on je poziv da otkrijemo ono što je bilo pre i posle ploče. U ovoj zgradi u kojoj je živeo Selimović i preminuo pre 28 godina, završila se jedna jedna životna priča, ali nije završena priča o njegovom delu – rekao je ministar kulture.

Počast slavnom piscu ukazali su svojim prisustvom i pisci: Dragoslav Mihailović, Dragan Dragojlović i Radovan Beli Marković. Ispred opštine Stari grad bili su i članovi Opštinskog veća Risto Raco i Milan Majstorović.