SPAŠAVANJE UGROŽENIH GRAĐANA U OBRENOVCU

Opština Stari grad do sada je uputila hitnu pomoć ugroženim sugrađanima beogradskih opština Palilula i Čukarica, kao i opštinama Ub, Bajina Bašta, Lajkovac, Paraćin, Užice i Požega. Osim pomoći u prehrambenim proizvodima, flaširanoj vodi i sanitarno – higijenskim paketima,  član Veća opštine Stari grad Petar Bojović lično je učestvovao u spasavanju ugroženih građana Obrenovca i Grocke. U saradnji sa načelnikom policijske stanice Stari grad Vladanom Radosavljevićem, čamac sa još dva profesionalna ronioca, prevezen je do mosta u Obrenovcu, odakle je krenuo kroz poplavljen grad.

– U subotu smo za dvanaest sati uspeli da izvučemo više od pedeset ljudi, koji su ostali zarobljeni u svojim domovima, jer je u rekordnom roku od nekoliko minuta od sirene za uzbunu voda toliko nadošla da je bilo nemoguće izaći iz kuća i stanova. U odlasku smo sa nasipa u čamac pakovali hranu i piće, a u povratku smo vozili ljude do nasipa, gde je takođe bilo kritično zbog velikog blata – priča Petar Bojović, član Veća opštine Stari grad. On kaže da je situacija bila krajnje ozbiljna, pogotovo kada se voda povlačila, jer je čamcima bilo sve teže da prilaze kućama i zgradama.

– Dok smo se probijali kroz mutnu vodu, problem su nam zadavali parkirani automobili, gust mulj oko kuća i zgrada. Bilo je teško upravljati čamcem u kojem je sedelo i više ljudi nego što je on mogao da primi. Građani su nas dozivali, vikali, tražili pomoć, bili su preplašeni… Najpotresnije je što i pored ovako teških uslova u kojima živimo, Obrenovčani su pogođeni i ogromnom materijalnom štetom. Svedoci smo da je u tom mestu sve uništeno.

Petar Bojović, inače profesionalni ronilac, učestvovao je i u akciji spasavanja starih lica iz staračkog doma u Umčarima u beogradskoj opštini Grocka, koji se našao na udaru poplavnog talasa usled izlivanja reke Ralje. Tom prilikom, stara lica prevezena su u fiskulturnu salu osnovne škole u Umčarima, a opština Stari grad je svima koji brinu o bespomoćnim osobama iz doma za stare, obezbedila gumene čizme i kabanice.