СПАШАВАЊЕ УГРОЖЕНИХ ГРАЂАНА У ОБРЕНОВЦУ

Општина Стари град до сада је упутила хитну помоћ угроженим суграђанима београдских општина Палилула и Чукарица, као и општинама Уб, Бајина Башта, Лајковац, Параћин, Ужице и Пожега. Осим помоћи у прехрамбеним производима, флашираној води и санитарно – хигијенским пакетима,  члан Већа општине Стари град Петар Бојовић лично је учествовао у спасавању угрожених грађана Обреновца и Гроцке. У сарадњи са начелником полицијске станице Стари град Владаном Радосављевићем, чамац са још два професионална рониоца, превезен је до моста у Обреновцу, одакле је кренуо кроз поплављен град.

– У суботу смо за дванаест сати успели да извучемо више од педесет људи, који су остали заробљени у својим домовима, јер је у рекордном року од неколико минута од сирене за узбуну вода толико надошла да је било немогуће изаћи из кућа и станова. У одласку смо са насипа у чамац паковали храну и пиће, а у повратку смо возили људе до насипа, где је такође било критично због великог блата – прича Петар Бојовић, члан Већа општине Стари град. Он каже да је ситуација била крајње озбиљна, поготово када се вода повлачила, јер је чамцима било све теже да прилазе кућама и зградама.

– Док смо се пробијали кроз мутну воду, проблем су нам задавали паркирани аутомобили, густ муљ око кућа и зграда. Било је тешко управљати чамцем у којем је седело и више људи него што је он могао да прими. Грађани су нас дозивали, викали, тражили помоћ, били су преплашени… Најпотресније је што и поред овако тешких услова у којима живимо, Обреновчани су погођени и огромном материјалном штетом. Сведоци смо да је у том месту све уништено.

Петар Бојовић, иначе професионални ронилац, учествовао је и у акцији спасавања старих лица из старачког дома у Умчарима у београдској општини Гроцка, који се нашао на удару поплавног таласа услед изливања реке Раље. Том приликом, стара лица превезена су у фискултурну салу основне школе у Умчарима, а општина Стари град је свима који брину о беспомоћним особама из дома за старе, обезбедила гумене чизме и кабанице.