SINHRONO PLIVANJE: PRVAKINJE SA DORĆOLA NA SVETSKOJ SMOTRI KADETA U SEVILJI

Na međunarodnom „Komen kupu 2018″, koje se ovog leta održava od 24. do 30. jula u Sevilji, reprezentacija Srbije u sinhronom plivanju imaće dve predstavnice na ovom prestižnom mediteranskom takmičenju. Starograđanke Tara Pudar i Katarina Adamović, obe članice Kluba za umetničko i sinhrono plivanje „25.maj” sa Dorćola, predstavljaće Srbiju u disciplinama solo i duet na turniru koji se smatra nezvaničnim svetskim prvenstvom za uzrast do 17 godina.

– „Komen kup” je najveća smotra kadeta u svim vodenim sportovima, a učešće je najavilo najmanje trideset reprezentacija iz različitih zemalja. Tara i Katarina su se automatski kvalifikovale kao državne kadetske prvakinje u disciplinama solo i duet – kaže Marija Senica Jovović, trener kluba „25. maj”. – Naše plivačice su jako mlade, ali imaju iza sebe brojne turnire i osvojene medalje. Državne su prvakinje u svim disciplinama – solo, duet, tim i kombo, a sad su ušle i u juniorsku reprezentaciju Srbije.

U disciplini solo nastupiće Tara Pudar, dok će u displini duet zajedno zaplivati sa Katarinom Adamović. Tara i Katarina su učenice osmog razreda. Obe su vukovci, a trenutno, pored napornih priprema za „Komen kup 2018″, vredno spremaju i prijemni ispit. Nadaju se da će druženje nastaviti u Prvoj beogradskoj gimnaziji, koja im je prva želja na listi za upis u srednju školu. Sinhrono plivanje treniraju od prvog razreda, a zavolele su ga na prvi okret.

– Sinhrono plivanje je neverovatan spoj baleta i gimnastike u vodi. U početku nam je bilo interesantno što sve plivačice imaju interesantnu šminku, šarene kostime, graciozne pokrete… Međutim, sinhrono plivanje je nešto mnogo više, a iza toga stoje naporni treninzi i sati provedeni u vodi. Zbog muzike i emocija veoma se lako zavoli – kaže Tara.

Ekspedicija Srbije, koja krajem jula kreće u Sevilju, trenutno trenira na bazenima „Milan Gale Muškatirović”. Upravo su Tara i Katarina prve zaplivale i nezvanično otvorile letnju sezonu na otvorenom olimpijskom bazenu na „Galetu”. Iako je prvo svetsko prvenstvo u sinhronom plivanju održano baš u Beogradu davne 1973. godine, klubovi u Srbiji i dalje kubure sa nedostatkom novca.

– Roditelji i donatori su ti koji uglavnom finansiraju svaki odlazak naših najboljih plivačica u inostranstvo na takmičenje. Postoje klubovi koji ponekada uspeju da od svoje opštine ili grada za izuzetne rezultate dobiju novac, ali kada putujemo na ovako značajna takmičenja uglavnom ne smemo da se oslonimo na njihova obećanja i sami se snalazimo – kaže Marija Senica Jovović.

– Opština Stari grad, dok je mogla, stvarno je pomagala finansijski za svako putovanje naših najuspešnijih takmičarki, a bila je i pokrovitelj međunarodnog turnira „Synchro open Stari grad”, koji će se od ove godine naći u kalendaru LEN-a. Za sada nam ostaje samo da pozovemo donatore, koji su spremni da podrže nastupe naših talentovanih i vrednih takmičarki, da nam se jave.