SAVET ZA RODNU RAVNOPRAVNOST: U SUBOTU PROTEST ŽRTAVA PORODIČNOG NASILJA

SAVET ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Savet za rodnu ravnopravnost Gradske opštine Stari grad, na čelu sa Milom Popović, predsednicom Saveta i predsednicom Skupštine opštine, učestvovaće u subotu, 15. jula, u protesnoj šetnji protiv nasilja u porodici koju organizuje Udruženje žrtava nasilja Haj’r.

Savet poziva Starograđane i Starograđanke da se priključe protestu i na taj način daju punu podršku i iskažu solidarnost sa žrtvama porodičnog nasilja u borbi za osnovno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom RS – pravo na život!

Okupljanje učesnika je zakazano za 17 sati ispred opštine Stari grad, Makedonska 42, a nakon protesne šetnje žrtve porodičnog nasilja održaće performans na Trgu Republike.

Povod za protesni marš je prošlonedeljno ubistvo Olge Lovrić, koju je suprug usmrtio naočigled njihovo troje dece u Centru za socijalni rad Novi Beograd.

Statistički podaci o žrtvama porodičnog nasilja, posebno nad ženama, su više nego alarmantni i pokazuju stalni trend porasta, nažalost, i nakon stupanja na snagu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Od početka ove godine u porodičnom nasilju nastradalo je 18 žena i jedno dete, a od 1. juna kada je na snagu stupio novi zakon, stradale su tri žene

Savet za rodnu ravnopravnost osnovan je u oktobru prošle godine sa ciljem da doprinose unapređenju položaja žena i svih diskriminisanih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici.

Gradska opština Stari grad je potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti i član velike porodice lokalnih samouprava koje afirmišu i uvažavaju principe jednakih mogućnosti, posebno borbu protiv svakog vida neravnopravnosti i porodičnog nasilja.