SASTANAK PREDSEDNIKA OPŠTINE SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA KOJA SE BAVE PITANJIMA STARIH – NAJAVLJENO OSNIVANJE OPŠTINSKOG SENIOR CENTRA

Na inicijativu predsednika opštine Stari grad Radoslava Marjanovića, danas je u Maloj sali opštine održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici pet opštinskih udruženja koja se bave pitanjima starih – Opštinsko udruženje penzionera Starog grada, Crveni krst Stari grad, Asocijacija sporta, zdravlja i kulture „Dorćolijada“, Društvo za brigu o starim licima, Udruženje građana „Mimoza“ i Udruženje krematista „Oganj“. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica predsednika Maria Markov, zadužena za socijalna pitanja.

Predstavnici aktivnih starogradskih udruženja, koja se bave problemima ove kategorije stanovništva, su sa predsednikom razgovarali o budućoj saradnji sa opštinom, kao i o problemima sa kojima se u poslednje vreme suočavaju, a to su nedostatak prostora za rad i okupljanje, finansiranje različitih programa, kao i nedovoljan broj volontera koji bi pomagali usamljenim i socijalno ugorženim najstarijim građanima.

Predsednik Radoslav Marjanović najavio je bolju saradnju opštine Stari grad sa opštinskim udruženjima kroz osnivanje Senior centra, koji je osmišljen kao podrška najstarijim sugrađanima i koji će objediniti sve sadržaje i aktivnosti koje ova udruženja sprovode na opštini. Jedan od ciljeva Senior centra biće da za predstavnike trećeg životnog doba realizuje i sopstvene programe, koji imaju zadatak da aktiviraju lokalnu zajednicu u cilju poboljšanja kvaliteta života strarijih sugrađana.

„Kao lokalna samouprava želimo da svim penzionerima omogućimo da se na jednom mestu informišu o svim pravima koje imaju, a za koje možda nisu ni znali. Udruženjima ćemo omogućiti da zajedno sve građane informišu o svojim programima, a mi kao opština sa najvećim brojem penzionera, nastavićemo sa pružanjem usluga gerontodomaćica, majstora u kući, volontera, besplatnih pregleda u saradnji sa Domom zdravlja Stari grad, a pružaćemo i pomoć u komunikaciji sa republičkim i gradskim ustanovama radi ostvarivanja različitih prava“, rekao je predsednik Radoslav Marjanović.

Najavljeno je da će se Senior centar baviti i pružanjem podrške u aktivnom starenju, što podrazumeva besplatne izlete i tematska okupljanja, besplatne karte za kulturne događaje, sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i tribine i predavanja za kvalitetniji život u trećem dobu.

Predstavnici starogradskih udruženja pozdravili su ovakvu ideju i istakli da je za rešavanje brojnih nagomilanih problema ove kategorije stanovništva u prethodnih nekoliko godina izostala podrška matične opštine. „Ovo je prvi put da smo od strane naše opštine dobili poziv na sastanak. Na opštini Stari grad živi veliki broj penzionera koji hoće da izađu iz kuće, da se bave različitim aktivnostima, pa čak i sportom, ali žele usmenu komunikaciju. Zbog toga podržavamo osnivanje Senior centra, pogotovo što većina nas ima problem sa nedostatkom prostora za rad“, kazao je Dušan Maksimović, predsednik Asocijacije sporta, zdravlja i kulture „Dorćolijada“.