POTPISAN PROTOKOL O POSLOVNO-TEHNIČKOJ SARADNJI OPŠTINE STARI GRAD I ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković potpisali su danas Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji, koji definiše realizaciju izrade i štampanja Mape nepokretnog kulturnog nasleđa na Gradskoj opštini Stari grad.

Projekat izrade sveobuhvatne mape kulturnih dobara i spomenika u javnom prostoru, urađen za svih sedamnaest gradskih opština, pokrenut je od strane Zavoda kako bi se predstavila spomenička baština, lokalna zajednica upoznala sa istorijom i kulturom svog neposrednog okruženja, ali kako bi i turisti imali mogućnost da lakše upoznaju najznačajnije kulturno-istorijske tačke glavnog grada.

„Na Starom gradu se nalazi najveći broj spomenika kulture, a naša zajednička ideja je bila da to prikažemo i u štampanoj formi, u cilju prezentacije kulturnog nasleđa i turističkog potencijala opštine. Do sada su mape nepokretnih dobara štampane za opštine Savski venac i Zemun, dok se za druge beogradske opštine mogu pogledati u elektronskoj formi na sajtu Zavoda. Nadam se da će saradnja sa Starim gradom biti i podstrek za druge opštine da štampanjem ovakvih mapa predstave svoje nepokretno kulturno nasleđe i turistički potencijal“, kazala je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Predsednik opštine Radoslav Marjanović izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog protokola sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, i kazao da je to izuzetno važno u godinama koje dolaze, jer se očekuje sve veći broj turista kada pandemija korona virusa bude prošla.

„Izradom mape nepokretnog kulturnog nasleđa naše opštine u štampanoj formi želimo da na pravi način svim posetiocima Beograda prezentujemo šta od kulturno-istorijskog nasleđa opština Stari grad ima da pokaže.  Od rekonstrukcija Velikog stepeništa na Kalemegdanu i Malog stepeništa koje je projektovala Jelisaveta Načić, pa do obnove Pobednika, kao i drugih kulturno-istorijskih spmenika, Zavod je pokazao koliko vodi računa o bogatom spomeničkom nasleđu grada Beograda“, istakao je predsednik opštine Radoslav Marjanović.

Predsednik se zahvalio Zavodu što ulaže veliki napor u restauraciji brojnih kulturno-istorijskih spomenika i time daje novi pečat u njihovom očuvanju. On je istakao da je grad Beograd, u saradnji sa Zvodom, u prethodnih nekoliko godina samo na prostoru Kalemegdana uradio više nego što je urađeno u prethodnim decenijama.