PRVI SAJAM SOCIJALNE ZAŠTITE

Prvi sajam socijalne zaštite održan je danas u Hali 5 Beogradskog sajma. Veliki broj posetlilaca moga je da se informiše o uslugama koje nude različite institucije socijalne zaštite u Srbiji, a GO Stari grad, kao model socijalno odgovorne opštine, predstavio se na svom štandu, uz prisustvo Mirjane Božidarević, predsednica i Riste Race, člana Veća.

Svečano otvaranje sajma obeleženo je i bogatim muzičkim programom, a između ostalih govorili su Govorili su, Milan Krkobabić, zamenik gradonačlnika Beograda, Vensen Dežer šef delegacije EU u Srbiji i Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike, koji je u otvorio manifestaciju.Voditelji su bili Gorica Nešović i Dragan Ilić, sa Radio Beograda. Prisustvovao

Sajam je neprofitni projekat koji realizuje Ministarstvo rada i socijalne politike sa svojim partnerima. Više od 130 pružaoca usluga socijalne zaštite iz cele Republike predstavilo je dosadašnje rezultate, primere dobre prakse, kao i planirane aktivnosti za unapređenje oblasti. Na sajmu su se, pored državnih udruženja, našli i udruženja građana, sindikati i nevladine organizacije koje pružaju različite usluge socijalne zaštite: pomoć u kući, medijaciju, skloništa za žrtve nasilja.

– GO Stari grad je uspeo da unapredi svoje socijalne usluge. Iako gradske opštine, po novom Zakonu o socijalnoj zaštiti i nemaju neku velike socijalne ingerencije, mi smo prepoznali potrebe naših sugrađana i pružamo četiri vrste usluga socijalne zaštite, koje nam zakon omogućuje: Najpre, već treću godinu za redon, sprovodimo program za gerontodomaćice – pomoć u kući za naše starije sugrađane koji su i socijalno ugroženi. Ovaj program je dao fantastične rezultate, a među ženama koje učestvuju u programu ima i onih kojima smo pomogli da se zaposle i ekonomski osnaže. Drugi program je takođe asistencija najstarijim sugrađanima koji žive sami. Takođe, pomažemo i deci i deci sa smetnjama u razoju. Imamo Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju. Naravno, nismo zaboravili ni invalide i program personalne asistencije za ovu socijalnu kategoriju – izjavila je za medije Mirjana Božidarević.

Risto Raco istakao je da Gradska opština Stari grad je postala mesto gde naši sugrađani mogu da se obrate kada imaju neki problem vezan za sferu socijalne zaštite.

-Naša opština više nije samo mesto gde dobijate građevinsku dozvolu, rešavate komunalne probleme i sve ono drugo što se na sjajan način inače radi. Sada smo pridodali i segment socijalne zaštite, što je veoma značajno. Svi naši projekti su ušli u redovnu godišnju budžetsku liniju, pored protokola i sporazuma sa organizacijama, čime smo obezbedili njihovu održivost-rekao je Risto Raco.