PROJEKAT REKONSTRUKCIJE DVORIŠTA “ZAJEDNICA SADNICA”

Savet za zaštitu životne sredine Gradske opštine Stari grad i Udruženje “Krug dvojke” ovog leta organizuju pilot projekat “Zajednica sadnica” koji će se realizovati od 25. juna do 25. oktobra. Projekat predstavlja inovativnu ideju koja podrazumeva ekološku rekonstrukciju jednog stambenog dvorišta sa područja opštine Stari grad.

Prilikom rekonstrukcije biće upotrebljeni reciklažni materijali pri izradi stolova, saksija, stolica i drugih predmeta koji će oplemeniti izabrano dvorište. Drugi važan segment projekta je sađenje povrća i voća u odabranom dvorištu/terasi, o kojem će stanari voditi računa i koje će kasnije sami konzumirati.

Projekat obuhvata nekoliko koraka: nakon završetka konkursa, pet zgrada biće izabrano za učešće na projektu, a prednost će imati zgrade u kojima žive osobe sa invaliditetom. Prvi korak je edukacija stanara odabranih zgrada, koja obuhvata ekološke radionice, značaj očuvanja životne sredine i stvaranje održivog okruženja. Nakon edukacije biće odabrano jedno dvorište ili terasa u kojem će se sprovesti ekološka rekonstrukcija i čiji će stanari biti upućeni u načine održavanja bašte. Ostale zgrade učesnice projekta će ući u plan rekonstrukcije bašte za narednu godinu.

Partneri projekta su organizacija “Balkans let’s get up” i Kancelarija za mlade Gradske opštine Stari grad.

TRAJANJE KONKURSA, PRAVO UČEŠĆA I NAČIN PRIJAVE:

Pravo učešća imaju zgrade koje poseduju stambeno dvorište ili zajedničku stambenu terasu. Konkurs traje do 4. avgusta. Za prijavu je potrebno dostaviti popunjen formular o saglasnosti koji mora da sadrži preko 55 odsto potpisa ukupnog broja stanara.

Formular možete preuzeti OVDE ili lično, na portirnici opštine Stari grad, u periodu od 8 do 16 sati svakog radnog dana.

Projekat upitnik možete preuzeti OVDE.

Popunjene prijave možete dostaviti u kancelariji broj 76, na četvrtom spratu GO Stari grad, svakog radnog dana u periodu od 12 do 15 časova.

Za više informacija možete pozvati Kontakt centar GO Stari grad na telefonski broj: 011/785-2-999 ili putem mejla na: kontaktcentar@starigrad.org.rs