PROGLAŠENI POBEDNICI AKCIJE „MOJE DVORIŠTE MALA PLUĆA GRADA“

Savet za ekologiju Starog grada, ekološka radionica „Olga Poznatov“, proglasio je 27. juna u kući Đure Jakšića u Skadarliji pobednike u akciji „Moje dvorište mala pluća grada“ u okviru gradske akcije“Za zeleniji Beograd“.

Prigodne nagrade i statuetu „Dživdžana“ uručila je Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad. Uz čestitke za uložen veliki trud, predsednica opštine je podsetila da opština Stari grad od 1989. godine organizuje akcije proglašavanja najlepšeg balkona, terase, dvorišta.

– Po ugledu na našu opštinu, sada se ovakve akcije organizuju i u drugim opštinama i na nivou grada. Svake godine povećava se broj prijavljenih i ove godine bilo je najviše prijava za ovu akciju. Svim nagrađenim čestitam i pozivam ih da i dalje nastave da ulepšavaju naš grad – istakla je predsednica Božidarević.

Naši sugrađani koji imaju najlepše bašte, balkone, terase dobili su i kape i majice i simboličan poklon – metlu.

Ljiljana Stanić vlasnica je najlepše terase u ulici Tadeuša Košćuška 68 a na istoj adresi nalazi se i najbolje uređen međublokovski prostor ispunjen ružama, muškatlama, lavandom i ruzmarinom. Sve čestitke za Milorada Stefanovića i njegovu suprugu. Ulaz u hodnike ove zgrade su ponos i opštine i grada, a zgrada je još pre desetak godina dobila nagradu za najuređeniju u Starom gradu.

U kategoriji za najlepše dvorište poslovnog prostora prvo mesto dodeljeno je Jeleni Prodanović iz ulice Miće Popovića 13. Žiri Saveta za ekologiju na čelu sa Draganom Tepšić u obrazloženju opisuje različite vrste biljaka, drvo oraha, čempresa, magnolije, puno muškatla… Najlepšu baštu ovog leta ima restoran „Ruski car“. Ceo restoran je okružen žardinjerama sa cvećem a u centru svake se nalaze oleanderi različitih boja sa begonijama u punom cvatu. Tu je i jasmin i dve masline dovezene iz Grčke.

Za dvorište u Šafarikovoj 5, prvom nagradom nagrađena je Olivera Maksimović. Baštu uređuju zajedno baka i unuka i sa sto saksija cveća zaslužile su da budu najbolje i osvoje prvo mesto. Baka kaže da ima čak i ukrasni bosiljak sa Hilandara. Najlepše cveće na prozoru ima Bakić Bogosav iz Solunske 7. Njegovi su prozori prepuni petunija, sofronija, bosiljka čak karfiol je tu. Najlepša bašta restorana van konkurencije je bašta restorana „Šešir moj“. Vlasnik kafane Vlada sazidao je od cveća Semiramidine vrtove. Raznobojne petunije, begonije, lepi Jova, ciklame, tuje…