PRIMOPREDAJA POKRETNOG DIGITALNOG MAMOGRAFA

Posle godinu dana akcije „77 žena u 7 dana“ koja je pokrenuta na inicijativu Fondacije B 92 za kupovinu mobilnog digitalnog mamografa, danas je ispred ove medijske kuće Veran Matić, direktor i predsednik UO „Fonda 92“, predao ključeve mamografa Nenadu Borojeviću, direktoru Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

„Tokom akcije prikupljanja sredstava za prvi, pokretni, digitalni mamograf u Srbiji, učešće je uzelo 114 donatora, kompanija, javnih i privatnih preduzeća

kao i organa lokalne i republičke uprave. Između maja i novembra 2008. godine, prikupljeno je oko 50 miliona dinara. Ova akcija je najveći humanitarni i filantropski projekat u Srbiji u prethodnih 12 meseci koji govori o važnosti partnerstva privatnog i javnog sektora na rešavanju najvažnijih društvenih pitanja, kao što je između ostalog i borba protiv raka dojke“, rekao je Veran Matić.

Predsednica Mirjana Božidarević izrazila je zadovoljstvo što se Gradska opština Stari grad donacijom od milion dinara priključila ovoj humanitarnoj akciji. „Nadam se da će mamograf omogućiti ženama u unutrašnjosti, gde ne postoje ovakvi aparati, da urade na vreme potrebane preglede“, rekla je predsednica Božidarević.

Pokretni digitalni mamograf, prve ove vrste u Srbiji, predstavlja vrhunsku pokretnu dijagnostičku stanicu namenjenu specijalističkim pregledima i snimanjima dojke. Instaliran je u mobilni kontejner dužine 13,5 metara u kome se nalaze prijemne prostorije, svlačionice za pacijente, radna soba i prostorija za osoblje.

„Ova akcija je dokaz da je moguća saradnja između javnog i privatnog sektora, posebno kada je zdravlje nacije u pitanju, jer samo zdrava nacija razvija zdravo društvo“, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević i zahvalio se na pomoći svima koji su na bilo koji način učestvovali pri kupovini mobilnog mamografa.

Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, izrazio je veliku zahvalnost „Fondu B 92“, napomenuvši da je urađena nacionalna strategija „ Srbija protiv raka“. Naglasivši da „ukoliko se na vreme otkrije rak dojke je izlečiv u 99 odsto slučajeva.“

Predviđeno je da mobilni digitalni mamograf već od ponedeljka počne sa radom i to u okviru Zdravstvenog centra Kraljevo. Tokom narednih nekoliko meseci u ovom zdravstvenom centru pregledaće se oko 2.000 žena iz regiona, koji pokriva ovaj zdravstveni centar. Nakon Kraljeva, mamograf ide u Valjevo, a do kraja godine će obići beogradske prigradske opštine“, rekao je dr Borojević.