PRIMENA ZAKONA O STANOVANJU KASNI: PREDSEDNICI 900 SKUPŠTINA STANARA NA FUNKCIJAMA DO MAJA

Kada je 31. decembra prošle godine stupio na snagu novi Zakon o stanovanju, formirane skupštine stanara našle su se u dilemi, jer najveća novina koju novi zakon predviđa – uvođenje upravnika zgrada – nije detaljno definisana. Kako najvaljeni podzakonski akti i pravilnici još nisu doneti, primena zakona se odlaže do daljnjeg. Međutim, jedna nedoumica je rešena upućivanjem mišljenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture javnim beležnicima, prema kom predsednici skupština stanara koji su izabrani pre nego što je novi zakon stupio na snagu, imaju pravo da do izbora upravnika zastupaju svoju zgradu.

Takođe, ugovori o prenosu prava nad zajedničkim delovima zgrade zbog dogradnje mogu da se overavaju i pre registrovanja stambene zajednice. Registraciji stambenih zajednica prethodiće izbor obučenog upravnika zgrade, a obuke za upravnike će vršiti Privredna komora Srbije i to ne pre početka maja meseca.

Od 1800 stambenih zgrada na Starom gradu, čak 900 ima fomirane skupštine stanara i izabrane predsednike. Novi zakon predviđa mogućnost da se komšije slože oko upravnika, a u slučaju da među stanarima ne dođe do dogovora, biće im dodeljen profesionalni upravnik. Razlika između upravnika i profesionalnog upravnika je u tome što je upravnik jedan od stanara, komšija, dok je profesionalac lice zaposleno u firmi koja se bavi organizovanjem upravljanja zgradama. Obuku za profesionalne upravnike može da prođe svako lice za završenom četvorogodišnjom srednjom školom.