PRIJEM I NAGRADE ZA UČENIKE MATEMATIČKE GIMNAZIJE

Učenici Matematičke gimnazije, osvajači medalja na olimpijadama u Meksiku i Nemačkoj, danas su bili gosti opštine Stari grad, koja ih je nagradila za ostvarene uspehe. Na svečanom prijemu u maloj sali, predsednica opštine Mirjana Božidarević, uručila im je novčane nagrade: po 30.000 dinara za osvojenu zlatnu medalju, 20.000 za srebrnu, 10.000 za bronzanu, po 20.000 dinara za vođe puta i 50.000 dinara za profesorku fizike.

Nikola Šibalić i Teodor fon Burg osvojili su zlatne medalje, Luka Milićević i Aleksandar Vasiljković srebrne medalje, a bronzanim medaljama okitili su se: Dušan Milijančević, Vukašin Stojisavljević, Mihajlo Cekić, Dušan Đukić, Ognjen Ivković, Aleksandra Dimić i Uglješa Stojanović (jedini iz Računarske gimnazije). Njihova profesorka fizike je Nataša Čaluković a vođe puta bili su Đorđe Krtinić i Dušan Đukić.

Ovom prijemu su prisustvovali i Ana Danilović, zamenica predsednice opštine, članovi Opštinskog veća Risto Raco i Zoran Mlađenović, kao i zamenik sekretara Skupštine opštine dr Žarko Anđelković.

-Veoma smo ponosni na vas. Postigli ste izuzetan rezultat koji je plod dugotrajnog rada. Bili ste vredni i željni uspeha koji se na kraju isplatio. Velika stvar je što ste svi učenici jedne škole (Matematičke gimnazije), osim jednog iz Računarske gimnazije. Opština želi i dalje da vas motiviše, kako bi nastavili da budete primer svima. Nadam se da ćete se lepo odmoriti na letovanjima – rekla je Mirjana Božidarević, pozdravivši pritom i prisutne profesore.

Profesorka Nataša Čaluković se zahvalila predsednici opštine na stalnoj podršci, tokom svog mandata istakavši da njeni učenici bez ove pomoći ne bi putovali na takmičenja.

„Meksičko“ zlato Nikole Šibalića

Na 40. međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja je održana od 12. do 19. jula u Meksiku, u Meridi, učenici Matematičke gimnazije postigli su do sada najveći uspeh otkako učestvuju na ovom najprestižnijem takmičenju. Zlatnu medalju osvojio je Nikola Šibalić, koji je ove godine proglašen za đaka generacije Matematičke gimnazije.

– Ovo je veliko priznanje za mene posle velikog rada i priprema pred odlazak u Meksiko. Znamo koliko znamo, ali mnogo znači kada neko sa strane to oceni i kaže. Meni je ova zlatna medalja podstrek za dalji rad i učenje – kaže Nikola Šibalić.

Pobednik Olimpijade iz fizike u Meksiku kaže da je ovo veliki uspeh za našu zemlju jer se prekinula tradicija da zlatne medalje osvajaju fizičari iz Azije. Pored toga, Nikola je naveo da se ponosi svojom medaljom i zbog toga što smatra da uslovi za rad kod nas nisu adekvatni kao u drugim državama odakle je došla većina takmičara. Zlatna medalja u Meksiku prvi je veliki uspeh mladog fizičara i budućeg studenta fizike i elektrotehnike. Prema njegovim rečima, najviše bi voleo da se bavi primenjenom fizikom, ali da još uvek ne zna koja bi oblast ove nauke bila njegova uža specijalnost.

– Svi smo jako srećni i osim što nam je drago što smo uspeli da opravdamo poverenje naših porodica i profesora, srećni smo što smo videli tako lepu i neobičnu zemlju kao što je Meksiko – kaže “zlatni” Nikola Šibalić.