PREDSTAVLJENA KAMPANJA „BEOGRAD EVROGRAD”

Kampanjom „Beograd evrograd” Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju i Unija evropskih federalista u Srbiji obeležiće 9. maj, Dan Evrope, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru. Tog dana, na Kalemegdanu, kod paviljona „Cvijeta Zuzorić” od 9 do 13 časova agencija će u okviru manifestacije „Europark” imati i svoj štand. Cilj ove kampanje je podizanje svesti o značaju procesa evropske integracije Srbije, kao i približavanje Evropske unije, njenog funkcionisanja i delovanja, građanima Beograda i Srbije.

Danko Runić, direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju, podsetio je da, osim što se slavi kao Dan pobede, 9. maj ima posebno značenje za građane Evrope jer je na taj dan usvojena Šumanova deklaracija, koja je postavila temelje Evropske unije.

– Kampanjom „Beograd evrograd” želimo da pokažemo da lokalne samouprave, kao i grad Beograd, imaju važnu ulogu u procesu evropskih integracija. Prepoznajući značaj te uloge, kreirali smo interaktivni veb-portal www.evrograd.rs kojim želimo da na jednom mestu sakupimo sve informacije o Evropskoj uniji, pružimo informacije o značaju i ulozi lokalne samouprave u procesu evropskih integracija. Naš cilj je da približimo vrednosti EU i objasnimo benefite koji se stiču pristupanjem. Ovom kampanjom grad Beograd se aktivno uključuje u proslavu Dana Evrope, a ona će svoju promociju doživeti upravo 9. maja na Kalemegdanu, u okviru manifestacije koju organizuje delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za pridruživanje i grad Beograd – rekao je Danko Runić.

On je podsetio da je danas otvoren i konkurs za najbolju fotografiju na temu „Beograd – tvoj deo Evrope”. Konkurs će trajati do 1. septembra sa idejom da se na sajtu glasa za najbolji rad, a dobitnici mogu očekivati vredne nagrade.