POZORIŠTE “LEKTIRA” IZVODI “ROMEA I JULIJU” U TRI STAROGRADSKE ŠKOLE

Pozorište “Lektira”, nastalo pre tri godine po ideji glumca Ivana Jevtovića, gostovalo je juče u OŠ “Mihailo Petrović Alas” sa predstavom “Romeo i Julija”. Predstava se danas igra u školi “Braća Baruh”, dok će u petak, 17. maja, biti izvedena pred učenicima OŠ “Kralj Petar Prvi”. Projekat pozorišta “Lektira”, podržala je opština Stari grad, koja je na taj način učenicima osnovnih škola obezbedila besplatne pozorišne predstave.

“Naša ciljna grupa su deca od jedanaest do osamnaest godina, osnovci i srednjoškolci, jer za taj uzrast gotovo da nigde ne postoji nijedna predstava, a to je najosetljiviji period odrastanja. Pozorište “Lektira” nudi potpuno novo edukativno iskustvo, do sada neviđeno u našim pozorištima i školama, a to je forum teatar. Nakon što pogledaju predstavu, deca su u prilici da sa nama razgovaraju i tako se zainteresuju za dramsko delo”, kaže glumac Ivan Jevtović.


“Uvek smo u kontaktu sa profesorima srpskog, uspostavljamo ravnotežu između domaćih i stranih autora, adaptiramo tekst da traje četrdeset pet minuta i još toliko razgovaramo. Tada dolazimo do zajedničke spoznaje da velika dramska dela nisu nešto čega treba da se pribojavaju. Deca su veoma pažljiva i vole da učestvuju, jer su deca u današnje vreme željna kreativnih i kolektivnih situacija”, smatra Ivan i dodaje da se pozorište trudi da prati raspored lektire kako bi osnovcima i srednjoškolcima pomoglo da shvate naše velike pisce poput Branislava Nušića, Jovana Sterije Popovića, Petra Kočića, ali i Šekspira i Getea.
Putujuće pozorište “Lektira” do sada je obišlo veliki broj škola kako u Beogradu, tako i u Pančevu, Ćupriji, Kragujevcu, Zaječaru.