POZORIŠNI FESTIVAL „MATER TERRA” (MAJKA ZEMLJA) – U SLUŽBI PREVENCIJE VRŠNJAČKOG NASILJA

Četvrti pozorišni Festival dece i mladih „MATER TERRA”, održaće se 18. i 19. novembra u prostorijama Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8), a svečano otvaranje ovogodišnjeg festivala je zakazano za petak, 17. novembra, u 19,30 na pozorišnoj sceni Pete beogradske gimnazije (Ilije Garašanina 24).
Festival nije takmičarskog karaktera. Zamišljen je kao mesto razmene, predstavljanja školskih dramskih sekcija i grupa, kao i platforma za stručno savetovanje učitelja, nastavnika, umetnika i dramskih pedagoga koji veruju da dramski procesi i teatar pozitivno utiču na razvoj mladih i dece. Deset prijavljenih predstava bave se temama iz oblasti ekologije i „ekologije duše”, koja podrazumeva zdrave i razvijene međuljudske odnose, otvorenost, prihvatanje različitosti, empatiju, solidarnost i podršku.

Kao prateći festivalski program održava se i simpozijum „PUSH – Pozorište u školama – Inovativne dramske metode u prevenciji nasilja”, u okviru koga će biti predstavljene tri interaktivne predstave, koje se igraju po školama u cilju prevencije nasilja, od kojih se dve bave temom vršnjačkog internet nasilja, a treća nasiljem nad ženama.

Učesnici predstava i publika, zajedno sa stručnjacima, imaće priliku da na okruglom stolu „Vršnjačko i internet nasilje: pojava i prevencija” analiziraju fenomen nasilja u našem društvu, kao i da predstave iskustva u korišćenju kreativnih metoda za smanjenje i prevenciju nasilja kod dece i mladih.

Festival organizuje Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM iz Beograda, nacionalni centar Međunarodne organizacije IDEA (International Drama/Theatre and Education Association), koja u novembru svake godine slavi dan obrazovanja iz oblasti drame i pozorišta.

Ulaz na program Festivala „MATER TERRA” je slobodan, a za simpozijum, zbog ograničenog broja, učesnici se prijavljuju na mejl: cedeuminfo@gmail.com.

Festival je podržala Gradska opština Stari grad, a simpozijum „PUSH”- Evropska unija, kroz program „ERASMUS +” i projekat „R.U.IN.”

PROGRAM FESTIVALA I SIMPOZIJUMA:

PETAK, 17.11. – PETA BEOGRADSKA GIMNAZIJA:

19.30 – OTVARANJE FESTIVALA I PREDSTAVA „TRI PROFESORKE I DOMAR”, DRAMSKA SEKCIJA PETE BEOGRADSKE GIMNAZIJA

SUBOTA,18.11. DEČKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD (DKCB):

9.30-12.40 – PREDSTAVE FESTIVALA – Osnovne škole

13.00-14.00 – OKRUGLI STO: OTVORENI RAZGOVOR O PREDSTAVAMA

15.00-15.30 – OTVARANJE SIMPOZIJUMA „PUSH” – POZORIŠTE U ŠKOLAMA

15.30-17.00 – „REČI OD KAMENA”, interaktivna predstava-mjuzikl, Hleb Teatar

NEDELJA, 19.11. DKCB

9.30-13.30 – PREDSTAVE FESTIVALA – Srednje škole

13.30-14.30 – OKRUGLI STO: OTVORENI RAZGOVOR O PREDSTAVAMA

15.30-17.30 – Polaznici biraju predstavu kojoj će prisustvovati:

– „EPSKE IGRICE: ZIDANJE SKADRA” ,interaktivna predstava, Hop.La! (srpski)

– „ŠTREBER”, interaktivna predstava, Nyitott Kör Egyesület (engleski jezik)

17.30-19.30 – PANEL: VRŠNJAČKO I INTERNET NASILJE: POJAVE I PREVENCIJA

20 – DODELA PRIZNANJA I PREDSTAVA „DRAGI TATA”, TEATRA 011

ULAZ NA SVE PROGRAME KAO I PREDSTAVU TEATRA 011, KOJA JE NAJVIŠE ZA TINEJDŽERE, JE BESPLATAN.