POTPISANA POVELJA O BRATIMLJENJU SKADARLIJE I MONMARTRA

Povelja o bratimljenju Monmartra i Skadarlije potpisana je 10. decembra u glavnom gradu Francuske.
Povelju su potpisali predsednica Gradske opštine Stari grad Mirjana Božidarević i predsednik udruženja „Republika Monmartr” Žan Mark Tarit, a događaju su prisustvovali ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković, ambasadorka Srbije pri UNESKO Zorica Tomić i član Gradskog veća Željko Ožegović.
– Potpisivanje Povelje o bratimljenju između Skadarlije i Monmartra sigurno će doprineti aktiviranju kulturne i turističke saradnje i daljem jačanju veza između Beograda i Pariza, kao i veza između Srbije i Francuske. I Skadarlija i Monmartr zauzimaju izuzetno značajno mesto u istoriji oba grada i zato je njihovo bratimljenje veoma važna karika u daljoj izgradnji i jačanju naših prijateljskih odnosa, – rekao je Željko Ožegović.
Mirjana Božidarević je podsetila da je prva Povelja o bratimljenju Skadarlije i Mon artra potpisana 22. oktobra 1977. ali je tokom devedesetih godina prošlog veka došlo do prekida odnosa.
– Vreme je da se ta saradnja obnovi i dodatno unapredi, što je potpisivanjem Povelje i ozvaničeno, naglasila je predsednica.
Kako je dodala obnova odnosa Skadarlije i Mon martra vraća nas u vreme kada su naši odnosi bili više nego prijateljski. Ona je podsetila da je sedište francuske ambasade, jedne od najlepših u Beogradu, na Starom gradu, a na Kalemegdanu se nalazi spomenik „Zahvalnosti Francuskoj“ koji je podignut za sve što je Francuska učinila za Srbiju i srpski narod tokom Prvog svetskog rata.